BUSINESS & FINANCE

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος – Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος – Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Υψηλότερη ανάπτυξη περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2022 η ING, καθώς ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του στο 4,5% από το 4,2%. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ενεργειακό σοκ θα πυροδοτήσει μία ύφεση στην Ευρωζώνη από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, η ING εκτιμά ότι  το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το 2023 (κατά 0,6%), με την ελληνική οικονομία να καταφέρνει, πάντως, να παραμείνει σε ρυθμούς ανάπτυξης (οι νέες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για 0,7%, από 1,7% προηγουμένως).

Η ελληνική οικονομία θα ανοίξει το βήμα της το 2024, όταν η ING περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1%.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι  θα κορυφώσει στο τρίτο τρίμηνο φτάνοντας στο 11,2%, για να κλείσει το 2022 με μέση τιμή 9,7% και να υποχωρήσει στο 4,5% το 2023 και στο 1,9% το 2024.

Αναπόφευκτη η  ύφεση στην Ευρώπη

Η επιστροφή στην οικονομική πραγματικότητα μετά το καλοκαίρι για την Ευρώπη σημαίνει επιστροφή σε ένα περιβάλλον ύφεσης, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται από το ένα αστρονομικό υψηλό στο άλλο, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς της ενέργειας του χειμώνα σε πρωτοφανή ύψη, σημειώνει η ING.  

Ακόμη και εάν η Ρωσία δεν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα επιβαρύνουν πολύ τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, προκαλώντας μια αναπόφευκτη ύφεση, τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως σημειώνουν, το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι τεράστιο, καθώς οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται πάνω από 5% σε σχέση με πέρυσι. Με την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι απίθανο ότι τα νοικοκυριά θα βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους. Και καθώς οι επιχειρήσεις επίσης πλήττονται από το ενεργειακό σοκ, η τελική ζήτηση μειώνεται και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο σφικτές, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις των επιχειρήσεων να προβλέπονται μειωμένες τα επόμενα τρίμηνα.

Η ING περιμένει ανάπτυξη 2,6% στην Ευρωζώνη φέτος, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023 και θετικούς ρυθμούς της τάξης του 1,6% για το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και άλλες 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, αλλά μετά θα ακολουθήσει μία μακρά παύση.  

Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι η ΕΚΤ έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της ύφεσης, για αυτό και ποντάρουν ότι θα κάνει μία στροφή προς τη χαλαρότητα μόλις η ύφεση αρχίσει να γίνεται ορατή, δίνοντας προσωρινό τέλος στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Στο 5,7% «απογειώνει» τον πήχυ της ανάπτυξης – Οι 4 λόγοι

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

UBS: Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ρηχή ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News