BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχωρά η Morgan Stanley, καθώς πλέον περιμένει μία ελαφρώς βαθύτερη ύφεση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και μία πιο αργή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι νέες προβλέψεις του επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη 2,9% το 2022 και -0,3% το 2023.

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη-1

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη και τον Ιούνιο, όμως διαπιστώνει ότι οι δυσμενείς παράγοντες για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί έκτοτε.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει επιταχυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω νέων ανησυχιών για πλήρη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ο οίκος βλέπει τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν υψηλότερες και για περισσότερο καιρό, με αποτέλεσμα να προβλέπει ότι θα κινηθούν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του έτους, υποχωρώντας μόνο λίγο κατά τη διάρκεια του 2023.

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη-2

Τα κακά νέα στο ενεργειακό μέτωπο ξεκάθαρα επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις αλλού, και κυρίως την βελτίωση της κατάστασης στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Ασία, σημειώνει η Morgan Stanley.

«Τώρα περιμένουμε μια ελαφρώς βαθύτερη ύφεση αυτόν τον χειμώνα, που θα δώσει τη θέση της σε μια πιο ρηχή ανάκαμψη το επόμενο έτος, καθώς οι πιέσεις από τις υψηλές τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα», σημειώνουν οι αναλυτές. Και τονίζουν την αβεβαιότητα γύρω από την ανάπτυξη ειδικά για τον χειμώνα του 2022/23, καθώς τα ζητήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσαν κάλλιστα να επιμείνουν.

«Δεν είναι όλα απαισιόδοξα όμως, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια ανάκαμψη θα ακολουθήσει έπειτα από την αδύναμη χειμερινή περίοδο, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, τροφοδοτούμενη από μια ανάκαμψη στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις», καταλήγουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Στο 5,7% «απογειώνει» τον πήχυ της ανάπτυξης – Οι 4 λόγοι

ING: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα η πτώση του ευρώ; Τι έγινε στην Ελλάδα

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News