Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 12:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η S&P Global Ratings, κάνοντας λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 5,6% φέτος, από 3,5% που περίμενε προηγουμένως. Για το 2023 ο οίκος αξιολόγησης περιμένει επιβράδυνση περίπου στο 1,8%.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι προχώρησαν στην αναβάθμιση αυτή παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που κυρίως εκδηλώνονται εμμέσως, λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού.

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα-1

Η S&P εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες και στα επόμενα τρία χρόνια, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει σε μια σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σημειώνουν οι αναλυτές.

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα-2

Επίσης, ο οίκος προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2022 (από 7,4% το 2021).

Οι τράπεζες

Η S&P προβλέπει ότι οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πληθωριστικό σοκ θα είναι διαχειρίσιμο και για τις ελληνικές τράπεζες. Το βασικό σενάριο του οίκου μιλά για μια μικρή αρνητική επίδραση σε ό,τι αφορά τα νέα κόκκινα δάνεια και στην αύξηση των δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα-3

Τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση και την προσφορά για νέα δάνεια. Ο οίκος δεν αποκλείει, επίσης, την πιθανότητα ζημιών από τις μεγάλες θέσεις στα κρατικά ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά σημειώνει ότι αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί στις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Πόσο απειλείται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας από τις εκλογές

UniCredit: Βλέπει ανάπτυξη 5,7% στην Ελλάδα φέτος – «φρένο» για το 2023

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη 4,4% το 2022 – Χαμηλότερα το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News