BUSINESS & FINANCE

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος

Πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 6,4%, περιμένει για την ελληνική οικονομία φέτος η UBS, έχοντας αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της από το 5,7% που «έβλεπε» προηγουμένως. Την ώρα που ο ελβετικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση, οι εκτιμήσεις του για την Ελλάδα εξακολουθούν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο και είναι αισθητά πιο αισιόδοξες από το consensus.

«Οδεύουμε προς μια παγκόσμια ύφεση; Πρακτικά ναι: 13 από τις 32 οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα έως τα τέλη του 2023, μεταξύ αυτών και η αμερικανική οικονομία», εξηγούν οι αναλυτές της UBS στην μεγάλη έκθεσή τους με τις προοπτικές των οικονομιών και των αγορών για το 2023 και το 2024.

Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 θα είναι μόλις 2,1%, στην 8η χαμηλότερη επίδοση από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη χειρότερη από το 1993, εάν εξαιρεθούν τα διαστήματα της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος-1

Η θετική επίδραση από το άνοιγμα των οικονομιών που «σβήνει», η αβεβαιότητα για την πιθανή επιβολή δελτίου στην ενέργεια στην Ευρώπη, οι ελλείψεις προσωπικού, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η αρνητική μεταβολή των μισθών σε πραγματικούς όρους,  επιβαρύνουν την ανάπτυξη, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

Όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 2,5% το 2023 (δηλαδή 1,8 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με το consensus) και 3,2% για το 2024 (1,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις).

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κλείσει φέτος στο 10,2% και να υποχωρήσει στο 3,8% το 2023 και στο 2,2% το 2024.

Τι λέει η UBS για τις εκλογές

Στα σημαντικά γεγονότα των επόμενων ετών, η UBS περιλαμβάνει τις εκλογές στην Ελλάδα, που πρέπει να γίνουν έως τον Ιούλιο του 2023 το αργότερο.  Με βάση τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα αναμένεται να μπουν στην Βουλή, αλλά κανένα δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνουν οι αναλυτές. Σε αυτή την περίπτωση, θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές με την επιστροφή του μπόνους των 50 εδρών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ποσοστό περίπου 36-38%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (26-28%) και του ΠΑΣΟΚ (12-13%).

Σε ό,τι αφορά την σημασία των εκλογών για την οικονομία, η UBS επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος-2

Οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές των προτεραιοτήτων για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα της απορρόφησης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι παρά τα μέτρα στήριξης του 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει στη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2023, έναντι ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Πώς επιδρά στο ελληνικό χρέος η νομισματική σύσφιγξη

Παρά την ακόμα εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση, η ισχυρή ανάπτυξη και τα πολύ αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής την περαιτέρω αύξηση των χρεών για τις περισσότερες χώρες. Όμως, η UBS τονίζει ότι μόνο το ένα τρίτο των οικονομιών που καλύπτει παρουσιάζουν σταθερή δυναμική χρέους, εφόσον τα επιτόκια και ο πληθωρισμός φτάσουν στα προβλεπόμενα επίπεδά τους.

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος-3

Η Ελλάδα, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μπροστά τους, επισημαίνεται.

Λόγω της υψηλής περιόδου ωρίμανσης των χρεών, τα υψηλότερα επιτόκια «περνούν» αργά στη δυναμική του χρέους και οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο θα παραμείνουμε στα σημαντικά επίπεδα των αποδόσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Στο 5,3% ανεβαίνει ο πήχυς του 2022, γλιτώνει την ύφεση η Ελλάδα

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News