ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Πόσο απειλείται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας από τις εκλογές

Moody’s: Πόσο απειλείται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας από τις εκλογές

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες από τις εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Moody’s. Όμως, χαρακτηρίζει χαμηλό τον κίνδυνο αντιστροφής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής στροφής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Όπως σημειώνει η ανάλυση της Moody’s, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για το σχηματισμό ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού. Επομένως, το βασικό σενάριο του οίκου είναι ένας δεύτερος γύρος εκλογών  και ένα διάστημα μερικών εβδομάδων ή και  παραπάνω για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η στήριξη για τη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει γύρω στο 36%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κοντά στο 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται γύρω στο 27% σταθερά, από τις εκλογές του 2019.

Με βάση αυτά τα νούμερα, κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία και ο όποιος αριθμητικός συνασπισμός θα είναι πολύ δύσκολος, ειδικά καθώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων στέκεται εμπόδιο σε έναν συνασπισμό μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, σημειώνει η ανάλυση.

Επομένως, ένας δεύτερος γύρος εκλογών είναι πιθανός, με τον οποίο το μπόνους των εδρών θα ισχύει ξανά. «Ενώ περιμένουμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων ή μια ουσιαστικής αλλαγή στην πορεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής είναι χαμηλός», σημειώνει η Moody’s. Παρόλα αυτά, το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο, γιατί οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδιώκει δημοσιονομικά συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόζει περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτει.

Θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης;

Η Moody’s περιμένει ανάπτυξη 5,3% για φέτος από την ελληνική οικονομία, λόγω του ισχυρού τουρισμού, της εσωτερικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Όμως, για το 2023 αναμένεται απότομη επιβράδυνση στο 1,8%, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω  ανατιμήσεις και θα αποδυναμώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, τα αυξανόμενα επιτόκια θα  λειτουργήσουν αρνητικά για τις επενδύσεις.

Πέραν του 2023, διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά για τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, γύρω στο 1,2%.

Αποτελεί ανησυχία το ελληνικό χρέος;

Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί στο 193,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021 από 206,3% το 2020, με τη Moody’s  να υπολογίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 θα το φέρουν στο 154% έως το 2026. Όμως, η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο.

Το «buffer» της κυβέρνησης και η μέση ωρίμανση του χρέους, που ξεπερνά τα 18 χρόνια, μειώνουν τους άμεσους κινδύνους για τη ρευστότητα, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, εξηγεί η Moody’s.

Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο;

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ενδείξεις της οικονομικής επιβράδυνσης, οι προοπτικές της Moody’s για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν σταθερές, κυρίως λόγω της προόδου που έχουν κάνει οι τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων από το 50% που ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης στο 9,5%.

Η βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και με τη σειρά τους, εκείνες θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα περιορίσουν το ρίσκο για το δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Βλέπει ανάπτυξη 5,7% στην Ελλάδα φέτος – «φρένο» για το 2023

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη 4,4% το 2022 – Χαμηλότερα το 2023

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News