BUSINESS & FINANCE

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ

Τη θετική τους (bullish) στάση απέναντι στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν οι αναλυτές της Jefferies, δηλώνοντας μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη τους στην ανάκαμψη της οικονομίας επιβραβεύτηκε με τις τουριστικές αφίξεις που έφτασαν σε νέα υψηλά, ενισχύοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Έπειτα από την ισχυρή ανάπτυξη του 2022, η Jefferies προβλέπει μια ρηχή ύφεση για το 2023, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας αυξάνονται, με τον πληθωρισμό στο 12% και τη μεγάλη διαφορά στο TARGET 2.

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ φέρνουν μια εντυπωσιακή αναβάθμιση στις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη και τις πωλήσεις για το 2023. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνεται, η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή και τα ποσοστά εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση. Όμως, ο PMI της μεταποίησης μαρτυρά την επερχόμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να πέφτουν καθώς οι υψηλότερες τιμές των προϊόντων πλήττουν τη ζήτηση.

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ-2

Σε κάθε περίπτωση, η Jefferies τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Ο οίκος επικαλείται την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Ιουνίου) που μιλά για πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ επίσης οι αναλυτές κάνουν αναφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των χρεών του ΔΝΤ.

Για το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία εντοπίζεται από την Jefferies στο ενεργειακό σοκ. Ο οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα δούλεψε αποκλειστικά με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά αυτό τον μήνα.

  Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ-3

Η Ελλάδα υποστηρίζει  το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη φορολόγηση των υπερ-κερδών, σημειώνει η Jefferies, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, η χώρα έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης που ανέρχονται περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ).

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ-4

«Ενώ το χρηματιστήριο είναι γεμάτο με θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα, η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ακόμα αρκετή ανισορροπία», σημειώνουν οι αναλυτές, καταλήγοντας ωστόσο ότι διατηρούν την Bullish αξιολόγησή τους για την Ελλάδα.

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ-5

Από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό και τις οποίες καλύπτει η Jefferies, ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς σε Star Bulk, Danaos, Tsakos Energy και Capital Products καθώς και σύσταση διακράτησης στην Diana Shipping.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023

DZ Bank: Ανάπτυξη 7% φέτος αλλά ύφεση το 2023 στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News