Business & Finance Τρίτη 25/01/2022, 17:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Τσεκούρι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: «Τσεκούρι» στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων και η αύξηση του πληθωρισμού βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη. 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθούν φέτος στο 4,4%, από 5,9% το 2021. Η νέα πρόβλεψη είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη. 

«Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 σε ασθενέστερη θέση από ό,τι προηγουμένως αναμενόταν», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου. 

Οι υποβαθμίσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες εκτιμήσεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: Την αμερικανική και την κινεζική. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 4% το 2022, δηλαδή κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς η Federal Reserve αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν Build Back Better δεν εξασφαλίζει την έγκριση. 

Η Κίνα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 4,8% φέτος, κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερους από ό,τι είχε προβλεφθεί, καθώς η πολιτική του zero covid πλήττει την οικονομία δραστηριότητα. 

Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις του κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,9%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News