Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 11:47
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Οι δέκα κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι την επιβράδυνση στην Κίνα, βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, η οποία ενδέχεται να επιβραδυνθεί έως και στο 1,6% το 2023. Σχετική έκθεση του Economist Intelligence Unit διαβλέπει δέκα σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη ή ακόμη και να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος.

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023-1

1. Επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης από έναν κρύο χειμώνα

Στο σενάριο αυτό εξαντλούνται τα αποθέματα φυσικού αερίου, οδηγώντας ακόμη και σε ύφεση το 2024. Μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στην ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας, μείωση του εργατικού δυναμικού, αλλά και παύση των δραστηριοτήτων στον κλάδο. Επίσης, πιθανολογείται και ένα μπαράζ χρεοκοπιών. Στο ακραίο σενάριο οι κυβερνήσεις ενδέχεται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, οδηγώντας σε blackouts. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος για διάσπαση της ευρωπαϊκής ενότητας με μείωση των διασυνοριακών ροών φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη να διασφαλίσουν εθνική επάρκεια.

2. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν επισιτιστική κρίση

Σε αυτή την περίπτωση τα καιρικά φαινόμενα συγχρονίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και παραμένουν για παρατεταμένο διάστημα. Έντονες ξηρασίες και καύσωνες σε συνδυασμό με την ανασφάλεια στα τρόφιμα λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες περιόδους συρρικνωμένης σοδειάς, υψηλών τιμών και επισιτιστικής ανασφάλειας ή ακόμη και πείνας.

3. Άμεση διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν και επέμβαση των ΗΠΑ

Στο σενάριο αυτό, όπου δίνεται μέτρια πιθανότητα εν μέρει λόγω της εξάρτησης της Κίνας από την Ταϊβάν στους ημιαγωγούς, καταρρέει η οικονομία και η βιομηχανία των ημιαγωγών στην Ταϊβάν, από την οποία και εξαρτάται ο παγκόσμιος κλάδος των τσιπ. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να εμπλακούν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία σε μία παγκόσμια διαμάχη.

4. Κοινωνικές αναταράξεις λόγω πληθωρισμού

Ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται τέτοια κινήματα στην Ινδία, το Εκουαδόρ και την Αργεντινή. Στην ακραία περίπτωση, μπορεί να οργανωθούν διαμαρτυρίες ευρείας κλίμακας σε μεγάλες οικονομίες και κλάδους βασικών υπηρεσιών με αίτημα την αύξηση μισθών. Τέτοιου είδους απεργίες μπορούν να παραλύσουν ολόκληρες βιομηχανίες και να επιβαρύνουν την εθνική και την παγκόσμια οικονομία

5. Νέο στέλεχος κορωνοϊού ή άλλος ιός οδηγεί σε ύφεση

Το σενάριο περιλαμβάνει την επιβολή lockdowns σε ανεπτυγμένες χώρες, το οποίο οδηγεί σε υποβάθμιση του καταναλωτικού και του επενδυτικού κλίματος και σε κατάρρευση των χρηματιστηρίων, των υπηρεσιών και των πωλήσεων στο λιανεμπόριο. Επίσης, θα επιβάλλονταν ξανά ταξιδιωτικοί περιορισμοί, σταματώντας την τουριστική ανάκαμψη, ενώ οι παραγωγοί εμβολίων θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή τις κλινικές έρευνες και η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε σε ύφεση.

6. Κυβερνοπόλεμος ανάμεσα σε κράτη παραλύει τις κρατικές υποδομές στις μεγάλες οικονομίες

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από μία πλήρη κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ μεγάλων οικονομιών. Θα προκαλούσε συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις, καταλήγοντας σε επιθέσεις σε κυβερνητικές υποδομές, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

7. Υποβάθμιση των σχέσεων Κίνας – Δύσης και πλήρης αποκοπή από την διεθνή οικονομία

Στο ακραίο σενάριο που κλιμακωθούν οι εντάσεις, ενδεχομένως λόγω στρατιωτικών επιθέσεων στην Ταϊβάν, και η Δύση επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κίνα, ορισμένες αγορές και εταιρείες θα κληθούν να επιλέξουν πλευρά. Η Κίνα θα απαντήσει με μπλόκο σε εξαγωγές προϊόντων και υλικών που είναι θεμελιώδη για τις οικονομίες της Δύσης, όπως οι σπάνιες γαίες. Αυτό θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες και θα υποχρέωνε τις εταιρείες να διαχειρίζονται δύο εφοδιαστικές αλυσίδες υπό τον φόβο λειτουργικών αναταράξεων.

8. Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδηγεί σε ύφεση

Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότατος για μεγάλο διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες, όπως ο πόλεμος, οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το ισχυρό δολάριο και η πολιτική zero-covid στην Κίνα, μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση. Στις ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη επιβράδυνση, οδηγώντας σε κατάρρευση της αγοράς και κατά συνέπεια σε επιβάρυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στις αναδυόμενες αγορές, οι επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διολίσθηση των εθνικών νομισμάτων και σε αύξηση των χρεοκοπιών.

9. Η πολιτική zero-covid στην Κίνα οδηγεί σε μεγάλη ύφεση

Στην περίπτωση που τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχιστεί η αδυναμία στον τομέα των ακινήτων της Κίνας μαζί με τα προβλήματα στην ενέργεια και σε συνδυασμό με την πρόσφατη ξηρασία, η οικονομία της Κίνας μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά. Εάν με τη σειρά του αυτό οδηγήσει σε επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι πολυεθνικές μπορεί να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Κίνας και η χώρα από την πλευρά της να «απαντήσει» με σκληρά μέτρα.

10. Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας γίνεται παγκόσμιος

Στο σενάριο που ο πόλεμος γίνει παγκόσμιος, η Ρωσία τίθεται απέναντι στα μέλη του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερους κινδύνους για τις γειτονικές της Ουκρανίας και τις Ρωσίας. Οι συνέπειες ενός παγκοσμίου πολέμου θα ήταν καταστροφικές, με βαθιά ύφεση και πολλαπλές απώλειες ζωής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News