Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 17:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αντιμετωπίζουμε μία κρίση εν μέσω κρίσης – Χαμηλότερη ανάπτυξη από το προσδοκώμενο

ΔΝΤ: Αντιμετωπίζουμε μία κρίση εν μέσω κρίσης – Χαμηλότερη ανάπτυξη από το προσδοκώμενο

«Στον αέρα» είναι πλέον η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία είχε τεθεί η διεθνής οικονομία μετά την χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, την ανάκαμψη μετά τα lockdown υπονομεύουν οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξ ου και το Ταμείο άσκησε πίεση στις κεντρικές τράπεζες να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο, ώστε να καταπιέσουν τις πληθωριστικές πιέσεις προτού να είναι πολύ αργά.

Όπως σημείωσε εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, αλλά και το 2023.

Συγκεκριμένα το Ταμείο αναμένει χαμηλότερο από τον προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης για τα 143 από τα 190 μέλη του, ενώ ολόκληρη η ομάδα των χωρών αυτών συνεισφέρει το 86% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μεταξύ των οικονομιών που θα δουν μείωση στις προβλέψεις συγκαταλέγονται χώρες που εξάγουν τρόφιμα και καύσιμα στην Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη. Παρότι οι υψηλότερες τιμές προϊόντων έχουν αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης για πολλές εξαγωγικές πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων, στις ίδιες χώρες επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Τα κέρδη τους, μάλιστα δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία.

«Με απλά λόγια: αντιμετωπίζουμε μία κρίση εν μέσω μίας κρίσης». Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταστρεπτική για την ουκρανική οικονομία, προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη την υφήλιο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σήμερα.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Κινδυνεύουν οι φτωχές χώρες από τις αυξήσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας

ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News