Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019

ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019

Παρότι πέρυσι το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 70 ετών, το συνολικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΔΝΤ. Αυτό αποδίδεται αφενός στην ανάκαμψη από τον Covid, αφετέρου στην άνοδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος υποχώρησε κατά 10% το 2021 (φτάνοντας στο 247% του παγκόσμιου ΑΕΠ) έναντι 257% του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2020. Συγκριτικά όμως, το 2007 πριν το ξέσπασμα της κρίσης το χρέος ανερχόταν στο 195% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Βέβαια, με βάση τις κινήσεις του δολαρίου, το παγκόσμιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται, αν και σε πολύ χαμηλότερο ρυθμό, φτάνοντας το ρεκόρ των 235 τρισ. δολαρίων πέρυσι.

ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019-1

Κατά το ΔΝΤ, τη συνολική πτώση προκάλεσε ιδίως η συρρίκνωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο υποχώρησε κατά 6% στο 153% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η πτώση κατά 4% για το δημόσιο χρέος στο 96% του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του ΔΝΤ σημειώνουν πως λόγω των ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η διαχείριση του χρέους, αλλά και η χάραξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη σύνεση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Κόστος 1,4 τρισ.δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τους εμπορικούς φραγμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News