Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 18:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων

Κρ. Λαγκάρντ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, όσο και τον τελικό ύψος που θα φθάσουν αυτά, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα».

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν έχει κορυφωθεί και κινδυνεύει να καταλήξει πολύ υψηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα για σειρά από νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και μαζί με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klass Knot νωρίτερα, πιθανόν να περιοριστούν οι εικασίες ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να ακολουθήσει μια πιο ήπια πορεία με τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 10,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, αλλά οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα υποχωρήσει στο 10,4% τον Νοέμβριο με τα στοιχεία να δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα.

Σε αντίθεση με ορισμένους επενδυτές ακόμη και τον αναπληρωτή της, Luis de Guindos, η Λαγκάρντ υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι είχε επιτευχθεί το αποκορύφωμα της αύξησης των τιμών.

«Δεν βλέπουμε τις συνιστώσες ή την κατεύθυνση που θα με έκαναν να πιστέψω ότι φτάσαμε στο μέγιστο του πληθωρισμού και ότι θα υποχωρήσει σύντομα», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να βλέπουν σαφείς «ανοδικούς» κινδύνους – διατύπωση που παραπέμπει στον κίνδυνο ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο.

Οι αναλυτές μέχρι στιγμής αμφιταλαντεύονται για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων το Δεκέμβριο μεταξύ 0,5% και 0,75%.

Χθες εξάλλου, ο Γκάμπριελ Μαχλούφ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια με μικρότερες κινήσεις το επόμενο έτος, εάν ωστόσο απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις.

«Όταν μπούμε στο επόμενο έτος, η πιθανότητα είναι ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν, θα γίνει με μικρότερες αυξήσεις», δήλωσε ο Μαχλούφ, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην εφημερίδα Sunday Independent της Ιρλανδίας σε συνέντευξή του.

«Τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην οικονομία της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορούμε να κρίνουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε. Και με ποιο ρυθμό πρέπει να το κάνουμε… Νομίζω ότι μέχρι το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους θα δούμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News