Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πιθανό το «φρένο» στην ανάπτυξη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Λαγκάρντ: Πιθανό το «φρένο» στην ανάπτυξη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως υποχρεωθεί να περιορίσει την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της μάχης για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εργαλείο – κλειδί για τη δεδομένη περίοδο είναι οι επιτοκιακές αυξήσεις.

«Αναμένουμε τα επιτόκια να ανεβούν περαιτέρω και η απόσυρση των μέτρων διευκόλυνσης ενδέχεται να μην είναι αρκετή», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ στο πλαίσιο σημερινού συνεδρίου. «Τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το βασικό εργαλείο για την προσαρμογή της στάσης μας», είπε και προσέθεσε πως «αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποδοτικό εργαλείο για τη διαμόρφωση της στάσης πολιτικής μας, είναι κατάλληλο να κανονικοποιηθεί ο ισολογισμός με έναν υπολογισμένο και προβλέψιμο τρόπο».

«Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μία φάση υψηλού πληθωρισμού δεν θα διεισδύσει στις πληθωριστικές μας προβλέψεις, επιτρέποντας στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό να παγιωθεί», διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ.

Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ έχει προειδοποίησε επανειλημμένως ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μέσω επιτοκιακών αυξήσεων και της μείωσης του χρέους ύψους 5 τρισ. ευρώ που διακρατεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 2%

Λαγκάρντ: Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News