Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 12:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα

Το Μεξικό έχει την ευκαιρία να γίνει η νέα Κίνα, στην εποχή του λεγόμενου «nearshoring», όπου οι μεγάλες οικονομίες επιλέγουν να φέρουν τα εργοστάσιά τους πιο κοντά. Άλλωστε, το φθηνό εργατικό κόστος, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η Κίνα για να γίνει το «εργοστάσιο του κόσμου», μοιάζει πια με μύθο.

Στην Κίνα, όπου οι μισθοί στον βιομηχανικό τομέα έχουν υπερτριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ο μέσος εργαζόμενος σε εργοστάσιο κέρδιζε το 2020 περίπου 6 δολάρια την ώρα. Αντίστοιχα, στο Μεξικό ο μέσος εργαζόμενος σε εργοστάσιο έβγαζε λίγο παραπάνω από 2 δολάρια την ώρα, με τις σχετικές αμοιβές μάλιστα να μην έχουν αυξηθεί σχεδόν καθόλου εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με την Bank of America.

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα-1

Η αύξηση των μισθών στην Κίνα αποτελεί μονόδρομο, καθώς λιγότεροι Κινέζοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής του ενός παιδιού που ακολουθούσε η χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έως το 2016.

Και παρότι οι χαμηλοί μισθοί ήταν πάντα ένας παράγοντας που προσέλκυε εργοστάσια στο Μεξικό (σε συνδυασμό, βέβαια, με την εγγύτητα στην τεράστια αμερικανική αγορά), η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους.

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα-2

Ο τομέας μεταποίησης στο Μεξικό έχει αναπτυχθεί πάνω από 5% φέτος σε πραγματικούς όρους και η Bank of America μιλά για την «ευκαιρία μιας ζωής» για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, εάν το Μεξικό εκμεταλλευτεί πλήρως τις ευκαιρίες για την μετεγκατάσταση εργοστασίων, θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 30% ή περίπου κατά 9% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό, την ώρα που όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις αποφασίζουν ότι δεν αξίζει πια να κάνουν δουλειές στην Κίνα. Ως γνωστόν, οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, έπειτα και από τον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε το 2018 υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζεται υπό τη σημερινή κυβέρνηση.

Η πολιτική zero covid που ακολουθεί το Πεκίνο, με τοπικά lockdowns που κλείνουν τα εργοστάσια και διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, δίνει ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα στις επιχειρήσεις.

Πέραν του Μεξικού, πάντως, η Bank of America εκτιμά ότι η τάση ευνοεί επίσης οικονομίες όπως η Ταϊβάν, η Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ινδία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Το «εργοστάσιο του πλανήτη» σκόνταψε

«Κλειστή» η Κίνα: Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξανασκέφτονται τα σχέδιά τους

Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης: Η οικονομία-έκπληξη που ξεπέρασε τη Γερμανία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News