Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 10:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειστή» η Κίνα: Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξανασκέφτονται τα σχέδιά τους

«Κλειστή» η Κίνα: Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξανασκέφτονται τα σχέδιά τους

Να επαναξιολογήσουν τα σχέδιά τους για την κινεζική αγορά αναγκάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που συνεχίζονται και φέτος απομονώνουν περαιτέρω την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα  που εφάρμοσε η Κίνα για τον έλεγχο του κορωνοϊού τα δύο τελευταία χρόνια, βοήθησαν αρχικά την οικονομία της να ανακάμψει πιο γρήγορα από το σοκ της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όμως η πολιτική της έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, την ώρα που όλος ο πλανήτης χαλαρώνει τους περιορισμούς του covid. Αυτή η αυστηρή πολιτική έχει περιορίσει τα ταξίδια από το εξωτερικό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά έπειτα από ένα δίμηνο lockdown φέτος στη Σαγκάη.

Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, «μιλάμε για μια πλήρη αναπροσαρμογή της άποψής μας για την Κίνα τους τελευταίους έξι μήνες», δήλωσε ο Γεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, σύμφωνα με το CNBC. Τα lockdowns και η αβεβαιότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, έχουν μετατρέψει την Κίνα σε μια «κλειστή» και «εξαιρετικά διαφορετική» χώρα που μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να φύγουν, σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραμένουν στην Κίνα και μόνο μερικές πολύ μικρές έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν, σύμφωνα με τον Βούτκε. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν επιχειρήσεις που αποφάσισαν να μην εισέλθουν καθόλου στην Κίνα, για τις οποίες το επιμελητήριο δεν είναι σε θέση να έχει στοιχεία.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Ε.Ε. στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,8% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα.

 «Ενώ υπάρχει ακόμα μια ομάδα πολυεθνικών εταιρειών υψηλού προφίλ που είναι έτοιμες να κάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων», η τάση της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι απίθανο να αντιστραφεί, την ώρα που τα στελέχη των ευρωπαϊκών εταιρειών αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ικανότητά τους να ταξιδεύουν από και προς την Κίνα, εξηγεί ο Βούτκε.

Άλλωστε, οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν παρά ελάχιστα σημάδια για την κατάργηση της λεγόμενης zero-covid πολιτικής. Η χώρα έχει μειώσει τον χρόνο καραντίνας για ξένους και ντόπιους ταξιδιώτες, αλλά τα σποραδικά lockdown έχουν κρατήσει την επιχειρηματική αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Βούτκε, τα σύνορα της Κίνας δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από τα τέλη του 2023 το νωρίτερο, με βάση τον χρόνο που απαιτείται για να εμβολιαστεί αρκετός πληθυσμός.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει στην Κίνα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ένα περιβάλλον στο οποίο «η ιδεολογία υπερτερεί της οικονομίας», αναφέρει έκθεση του επιμελητηρίου. «Είμαι εδώ περίπου 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, όπου ξαφνικά, η λήψη αποφάσεων με βάση ιδεολογικές παραμέτρους είναι πιο σημαντική από τη λήψη αποφάσεων με βάση οικονομικές παραμέτρους», είπε ο Βούτκε. «Και ίσως αυτό ενισχύεται και από φωνές από το εξωτερικό, από τις αμερικανικές κυρώσεις, την απομάκρυνση της Κίνας από την Αμερική, επομένως μπορώ να καταλάβω εν μέρει γιατί η αυτάρκεια είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα του Πεκίνου».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News