Business & Finance Σάββατο 29/10/2022, 11:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί ο Σούνακ να σώσει τη Βρετανία; Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Μπορεί ο Σούνακ να σώσει τη Βρετανία; Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Τη σκυτάλη στον Ρίσι Σούνακ έδωσε η Λιζ Τρας αυτή την εβδομάδα, παραδίδοντας μία «ταλαιπωρημένη» οικονομία και ένα χάος στις αγορές, με φόντο τη διεθνή αναστάτωση και τον υψηλότατο πληθωρισμό. Μπορεί ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας για το 2022 να «σώσει» την κατάσταση;

Πρώτον, ο Σούνακ καλείται να λάβει σκληρά μέτρα για να διασώσει τη οικονομία. Τη Δευτέρα, πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα για την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση των δαπανών και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να «γεμίσουν» τα ταμεία με επιπλέον 40 δισ. λίρες. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στους Βρετανούς, οι οποίοι ήδη βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Ο Σούνακ ξέρει ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν, αφού θα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιδοτηθεί το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Η υπομονή όμως των ψηφοφόρων λιγοστεύει, αφού δεν θα ενδιαφερθούν για τη θετική αντίδραση των αγορών εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Gzero, οι Βρετανοί ενδέχεται να μην ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας που έρχονται διά στόματος ενός βαθύπλουτου ηγέτη, του οποίου η οικογένεια έχει μεγάλες επενδύσεις.

Δεύτερον, ο Σούνακ θα δυσκολευτεί να διορθώσει τα προβλήματα που δημιούργησε το Brexit. Η αποχώρηση από την Ε.Ε. κατέστησε δύσκολο για τις βρετανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με την άλλοτε μεγαλύτερη αγορά τους. Η πανδημία ενέτεινε τα προβλήματα, δημιουργώντας μεγάλες ελλείψεις, τις οποίες ο Τζόνσον και η Τρας απέδωσαν στην εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία αποκλείει τη δημιουργία ενός «σκληρού» συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (η δεύτερη είναι μέλος της Ε.Ε.).

Από την Τρίτη, όποτε ξεκινά η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο αλλαγής περίπου 2.400 νόμων προ Brexit για την προσαρμογή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο Σούνακ θα βρεθεί στο μικροσκόπιο. Εάν περάσει το νομοσχέδιο, θα πρόκειται περί «καταστροφής» για τις βρετανικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να συνεργάζονται με το μπλοκ, ενώ οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν πως το σχέδιο δεν θα έχει επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι οι Τόρις έχουν άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μία ομάδα περίπου 40 βουλευτών μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια του Σούνακ, όπως κατέστη επανειλημμένως σαφές και κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζόνσον.

Οι αγορές

Ωστόσο, ο Σούνακ έχει αποδείξει ήδη ότι είναι αρεστός στους επενδυτές. Η ανάδειξή του ως πρωθυπουργού «είναι πολύ καλή είδηση για τη δυνατότητα της Βρετανίας να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς τώρα και για τις σχέσεις με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη στο Eurasia Group. Ο ίδιος διαβλέπει μία περίοδο σταθερότητας, καθώς ο Σούνακ δεν θα επιχειρήσει να ξεκινήσει τον εμπορικό πόλεμο με τις Βρυξέλλες που είχαν σημάνει οι προκάτοχοί του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς νόμους, θα κάνει όσες αλλαγές ευνοούν τις βρετανικές επιχειρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική σταθερότητα υπόσχεται ο Σούνακ: Θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με την Τρας

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News