Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική σταθερότητα υπόσχεται ο Σούνακ: Θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις

Οικονομική σταθερότητα υπόσχεται ο Σούνακ: Θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις

Κάποια λάθη έγιναν, παραδέχθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά τη συνάντησή του με τον Βασιλιά Κάρολο και την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως τόνισε ο Σούνακ, η προκάτοχός του, Λιζ Τρας, δεν έκανε λάθος όταν θέλησε να βελτιώσει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι καθήκον του είναι να διορθώσει τα λάθη και δεσμεύτηκε να θέσει την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας. «Αυτό θα σημαίνει ότι θα έρθουν δύσκολες αποφάσεις», ξεκαθάρισε μιλώντας έξω από την Downing Street.

Το προφίλ του τρίτου πρωθυπουργού της Βρετανίας για το 2022

Ο 42χρονος Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική σε μία περίοδο μαζικής επιστροφής στη χώρα από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας. Αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αργότερα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. 

Ο Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μετά την επέλαση της πανδημίας, για την οποία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας ώστε να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Η περιουσία του και της συζύγου του υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες ή 827 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List. Συγκριτικά, η περιουσία του Βασιλιά Καρόλου σύμφωνα με την ίδια λίστα για φέτος, υπολογίζεται σε περίπου 370 στερλίνες (ή 419 εκατομμύρια δολάρια).

Τα χρήματα του ζεύγους Σούνακ προέρχονται κυρίως από την πλευρά της συζύγου του, η οποία έχει μερίδια σε δεκάδες εταιρείες (Infosys, Catamaran Ventures UK κ.ά.). Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με την Τρας

Reuters: Ο Σούνακ δίνει προσωρινή μόνο λύση στα προβλήματα της Βρετανίας

Βρετανία: Η βαριά οικονομική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News