Κόσμος Τρίτη 25/10/2022, 08:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με την Τρας

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με την Τρας

Ο Ρίσι Σούνακ, έμεινε τελικά μόνος του στην κούρσα της διαδοχής του πρωθυπουργικού θώκου και αναδείχθηκε και επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πάντως, όσο ακόμη ο Σούνακ προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Συντηρητικών, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την επικράτησή του ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα, και αμέσως έριξαν «ψήφο εμπιστοσύνης» σπέρνοντας ένα κύμα ανακούφισης και αισιοδοξίας στην αγορά. 

Η πορεία και η στάση του στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας έχει αποδείξει ότι είναι το άκρως αντίθετο από την προκάτοχό του, Λιζ Τρας. Ειδικότερα, ο Σούνακ είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας της Τρας ότι ο λεγόμενος «μίνι – προϋπολογισμός» θα σπρώξει τη χώρα στο όριο της κατάρρευσης. Ο ίδιος μάλιστα είχε αντιπροτείνει μείωση των φόρων εφόσον όμως έχει τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ενώ είχε σκιαγραφήσει ένα οικονομικό σχέδιο για μείωση του φόρου εισοδήματος από 20% στο 16% μέχρι το 2029.

Η προειδοποίηση του Σούνακ για τον «μίνι – προϋπολογισμό» της Τρας βγήκε εν μέρει αληθινή, αφού η πρώην πρωθυπουργός μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή της προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, οδήγησε σε διπλή παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το σαρωτικό οικονομικό σχέδιο και έπειτα από δύο αποχωρήσεις βασικών στελεχών της κυβέρνησής της κατέληξε να παραιτείται. 

Η στάση του Σούνακ απέναντι στο σχέδιο της Τρας ήταν αρκετό για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στo βρετανικό δεκαετές ομόλογο ρίχνοντάς την απόδοσή του σε βουτιά 25 μονάδων βάσεως υπό του 4%, στο 3,80% ενώ άγγιξε ακόμη και το 3,75%. Παράλληλα, οι traders ανέβασαν εκ νέου τα στοιχήματα για το μέγεθος της επόμενης επιτοκιακής αύξησης από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η λίρα ανέκτησε τη δυναμική της σήμερα το πρωί, αφότου υποχώρησαν οι ανησυχίες για άμεση πολιτική και οικονομική αναστάτωση στη χώρα.

Ωστόσο, ο Σούνακ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησής του. Ο ίδιος έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «πρωτοφανή οικονομική κρίση». Ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2020 και του Ιουλίου του 2022, είχε στρώσει το δρόμο για το σχηματισμό της μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης της Βρετανίας από τη δεκαετία του 1950. Επίσης, είχε θέσει υψηλότερα τον πήχυ για τις δημόσιες δαπάνες, υποσχόμενος όμως παράλληλα μεγαλύτερη πειθαρχία και μειωμένες σπατάλες. Σημειώνεται πως ο Σούνακ έχει επανειλημμένως στηρίξει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Το προφίλ του τρίτου πρωθυπουργού της Βρετανίας για το 2022

Ο 42χρονος Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική σε μία περίοδο μαζικής επιστροφής στη χώρα από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας. Αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αργότερα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. 

Ο Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μετά την επέλαση της πανδημίας, για την οποία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας ώστε να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Η περιουσία του και της συζύγου του υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες ή 827 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List. Συγκριτικά, η περιουσία του Βασιλιά Καρόλου σύμφωνα με την ίδια λίστα για φέτος, υπολογίζεται σε περίπου 370 στερλίνες (ή 419 εκατομμύρια δολάρια).

Τα χρήματα του ζεύγους Σούνακ προέρχονται κυρίως από την πλευρά της συζύγου του, η οποία έχει μερίδια σε δεκάδες εταιρείες (Infosys, Catamaran Ventures UK κ.ά.). Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σήμερα το «ραντεβού» του Ρίσι Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο

Reuters: Ο Σούνακ δίνει προσωρινή μόνο λύση στα προβλήματα της Βρετανίας

Βρετανία: Η βαριά οικονομική «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News