Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 10:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Διψήφιος και πάλι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Βρετανία: Διψήφιος και πάλι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Σε διψήφια επίπεδα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, καθώς στο ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος προστίθενται πλέον και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% τον περασμένο μήνα από 9,9% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ουσιαστικά, ο πληθωρισμός επέστρεψε στα υψηλά 40 ετών που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 10%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια. Τα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης ήταν ένας άλλος παράγοντας, σημειώνοντας άνοδο 10,7% τον Σεπτέμβριο.

Αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις συνεχιζόμενες μειώσεις στο κόστος της βενζίνης, με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να μειώνονται περισσότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή.

Τα στοιχεία αφήνουν τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, διατηρώντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν σημαντικά το βασικό επιτόκιο τον επόμενο μήνα.

Η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, πέφτοντας έως και 0,3%, στα 1,1286 δολάρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News