Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απελευθερώνουν επιπλέον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

ΗΠΑ: Απελευθερώνουν επιπλέον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Τη διοχέτευση των περισσευούμενων 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται επίσης να σκιαγραφήσει το σχέδιο για την αναπλήρωσή τους στα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση ενεργοποιεί σχέδια για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και των τιμών πετρελαίου, την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τη στήριξη των εταιρειών εξόρυξης στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά πετρελαίου έχει αποσταθεροποιηθεί στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μετά την απόφαση ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την πώληση 180 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα, με στόχο την πρόληψη προβλημάτων στον εφοδιασμό μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Παρότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη λήξη αυτών των πωλήσεων τον Νοέμβριο, οι αγορές ήταν βραδύτερες από το προσδοκώμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως αποτέλεσμα περίπου 15 εκατ. βαρέλια δεν έχουν πουληθεί. Το απόθεμα αυτό δρομολογείται προς πώληση τον Δεκέμβριο, ενώ εάν χρειαστεί θα διατεθεί και όποιο περίσσευμα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο για πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων στα επόμενα χρόνια, αλλά μόνο εφόσον οι τιμές του αμερικανικού αργού κινηθούν στο επίπεδο των 67 έως 72 δολαρίων ή χαμηλότερα.

Σημειώνεται πως η τιμή του αμερικανικού αργού λίγο μετά τις 16:30 ώρα Ελλάδος καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,64% περίπου στα 83,35 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, το Brent ανεβαίνει 0,43% στα 90,42 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

Ο Μπάιντεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μεθοδική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδ. Αραβία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News