Κόσμος Κυριακή 16/10/2022, 20:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μεθοδική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδ. Αραβία

Ο Μπάιντεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μεθοδική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδ. Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος ουσιαστικά είπε ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία επειδή (το Ριάντ) πήρε το μέρος της Ρωσίας ενάντια στα συμφέροντα του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Σάλιβαν όταν ρωτήθηκε στο CNN για το θέμα των επιδεινούμενων σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον μετά τη μείωση στις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η οποία ωφελεί τη Ρωσία, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Είναι σχέσεις που εδραιώθηκαν επί δεκαετίες με την υποστήριξη των δύο κομμάτων», του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, πρόσθεσε ο Σάλιβαν. «Ο πρόεδρος λοιπόν δεν πρόκειται να ενεργήσει βιαστικά, θα ενεργήσει μεθοδικά, στρατηγικά και θα αφιερώσει τον χρόνο του για να διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων, και επίσης να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο Κογκρέσο και να μπορεί να καθίσει μαζί τους προσωπικά και να επεξεργαστούν τις επιλογές»”.

Όμως «δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον διάδοχο στη σύνοδο κορυφής της G20», της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών, δήλωσε.

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται σε σχέση με την επανεκτίμηση των σχέσεων με το Ριάντ περιλαμβάνονται “αλλαγές στην προσέγγισή μας όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ (τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και οι 10 εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία) αποφάσισε να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής του, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού που πέφτουν.

Μια αύξηση των τιμών θα διασώσει τα ταμεία της Ρωσίας, που βασίζεται στις πωλήσεις των υδρογονανθράκων της για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με καθαρά οικονομικά κριτήρια και ενδελεχή τεχνική μελέτη οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ λένε Ομάν και Μπαχρέιν

Αέριο, πετρέλαιο ή «λουκέτο» στον καυστήρα: H μάχη των πολυκατοικιών για τη θέρμανση

Νέο πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια προαναγγέλλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News