Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

Τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέκαμψαν ελαφρά τον Ιούλιο μετά από δύο συντονισμένες απελευθερώσεις οι οποίες έφεραν τα επίπεδά τους τα επίπεδα σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο. Στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνονται τόσο το πετρέλαιο όσο και τα προϊόντα αυτού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat, τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης των 27 χωρών-μελών ανήλθαν στα 103,6 εκατ. τόνους τον Ιούλιο, αυξημένα κατά 2,5% από το ιστορικό χαμηλό των 101,1 εκατ. τόνων τον Ιούνιο. Ωστόσο, το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο κατά 3,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης-1

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλη αστάθεια στις τιμές. Προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) επέτρεψε δύο έκτακτες απελευθερώσεις αποθεμάτων πετρελαίου από την Ε.Ε. τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δεκαοκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στην κοινή δράση που συνολικά ανήλθε σε 182,7 εκατ. βαρέλια, τη μεγαλύτερη απελευθέρωση στην ιστορία του ΙΕΑ, σύμφωνα με την Eurostat.

Βάσει των στοιχείων, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν τα κράτη-μέλη με τα μεγαλύτερα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο και ακολούθησαν οι Ιταλία και Πολωνία. Τα τρέχοντα αποθέματα έκτακτης ανάγκης αποτελούνται κυρίως από αργό πετρέλαιο (45,5 εκατ. τόνους), φυσικό αέριο και πετρέλαιο ντίζελ (35,9 εκατ. τόνους) και βενζίνη (9,8 εκατ. τόνους), 

Σχεδόν το 11% των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης των χωρών της Ε.Ε. διατηρούνταν σε άλλα κράτη-μέλη. Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στο εξωτερικό ήταν το Λουξεμβούργο με 87%, ακολουθούμενο από τη Μάλτα με 84,4% και το Βέλγιο με 49,3%.

Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου, που διατηρούνται από οικονομικούς φορείς για τις δικές τους επιχειρησιακές και εμπορικές ανάγκες καθώς και για χρήση έκτακτης ανάγκης, αποτελούσαν το 33,1%, ή 51,4 εκατ. τόνους, του συνόλου της Ε.Ε.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα εμπορικά αποθέματα ήταν η Γερμανία με 9,3 εκατ. τόνους, η Ολλανδία με 8,9 εκατ. τόνους και η Ιταλία με 5,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την Eurostat.

Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Στον ΟΠΕΚ υπάρχει πάντα χώρος για ευελιξία» λέει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού

Σύμφωνη με τους νόμους της αγοράς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ λένε Ομάν, Μπαχρέιν, Σαουδ. Αραβία και Κουβέιτ

Ανέφικτο το πλαφόν στις τιμές αερίου και πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News