Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 11:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Καμπανάκι για ύφεση μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

ΙΕΑ: Καμπανάκι για ύφεση μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Σε ύφεση ενδέχεται να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, όπως προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η ΙΕΑ αναφερόταν στην απόφαση της περασμένης εβδομάδας για τη μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, που πρόκειται για την μεγαλύτερη περικοπή από το 2020.

Με τόνο ο οποίος καταδεικνύει την ένταση μεταξύ της ΙΕΑ και της Σαουδικής Αραβίας, της ντε φάκτο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, η Υπηρεσία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η συνεχής διολίσθηση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που πυροδοτήθηκαν από το πλάνο του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Με τις συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις και επιτοκιακές αυξήσεις, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για μία διεθνή οικονομία ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης».

Στη μηνιαία πετρελαϊκή έκθεση της IEA αναγνωρίζεται όμως ότι η πραγματική μείωση είναι μικρότερη των 2 εκατ. βαρελιών, καθώς ήδη οι πετρελαιοπαραγωγοί δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Εκτιμά πως η πραγματική μείωση ανέρχεται περί το 1 εκατ. βαρέλια, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Σημειώνεται πως στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ αντέδρασαν αμέσως οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάζει εναλλακτικές, ώστε να αποκλιμακώσει τις τιμές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο Μπάιντεν είχε ταξιδέψει το καλοκαίρι στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσει την παραγωγή και κατά συνέπεια να στηρίξει τη διεθνή οικονομία.

Λίγο πριν τις 12 ώρα Ελλάδος, το Brent κινείται ανοδικά κατά 0,85% στα περίπου 93,24 δολάρια. Επίσης άνοδο σημειώνει και το αμερικανικό αργό, με +0,74 στα 87,92 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»

Ευρώπη: Πόσο μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Τα ποσοστά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News