Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 16:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία εκτεθειμένη στην ενεργειακή κρίση: Ολοταχώς για ύφεση το 2023

Η Γερμανία εκτεθειμένη στην ενεργειακή κρίση: Ολοταχώς για ύφεση το 2023

Μόλις για τρίτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, η γερμανική οικονομία βρίσκεται ενώπιον μίας πιθανής ύφεσης. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες συμφωνούν με τους μεγαλύτερους διεθνείς και εγχώριους οικονομικούς φορείς, η γερμανική οικονομία πρόκειται να διολισθήσει σε ύφεση το 2023.

Μετά την κρίση του 2009 και την πανδημία, η γερμανική οικονομία εκτιμάται πως θα λυγίσει αυτή τη φορά υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 καθώς το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, έναν κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, αλλά και τις καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης, η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για φέτος, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 1,4% από 2,2%.

Παράλληλα, οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στο 8% φέτος και στο 7% το 2023, από 6,1% και 2,8% αντίστοιχα βάσει των προηγούμενων προβλέψεων. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία το 2024 με ρυθμό 2,3%.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει αναπτύξει από τους ρωσικούς πόρους ενέργειας. «Επί δεκαετίες γινόμαστε εξαρτημένοι και ανοιχτοί σε εκβιασμούς», τόνισε ο Χάμπεκ, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «είμαστε καθ’ οδόν να απελευθερωθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας».

Σημειώνεται πως η Γερμανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αποφάσισε να παρατείνει τη ζωή των εναπομεινάντων πυρηνικών αντιδραστήρων, παρά το πολυετές σχέδιο που είχε εκκινήσει για την απομάκρυνση από την πυρηνική. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η παράταση της λειτουργίας πέραν της αρχικής προθεσμίας στο τέλος του έτους θα κοστίσει στη Γερμανική κυβέρνηση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Τι «βλέπουν» οι άλλοι φορείς

Σύμφωνα με έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου από τα τέσσερα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας ((Ifo, IfW, IWH και RWI), το 2023 φαίνεται δυσοίωνο με ύφεση 0,4%. Τα τέσσερα ινστιτούτα αναθεώρησαν σημαντικά επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3,1%. Ειδικότερα, ιδίως ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, αναμένουν πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 160 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ, προβλέπεται συρρίκνωση 0,3% στη Γερμανία το 2023. Σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένει πως ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2,7% έναντι των προβλέψεων του Ιουλίου για 2,9%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία

Β. Σόιμπλε: Κακομαθημένοι οι Γερμανοί – Αν κρυώνουν ας φορέσουν πουλόβερ

Ενεργειακη κρίση: Αναπόφευκτη η ύφεση το 2023 για τη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News