BUSINESS & FINANCE

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»

Η Ευρώπη οδεύει προς μία σοβαρή ύφεση φέτος τον χειμώνα, προειδοποιεί η Berenberg Bank, καθώς οι εκτιμήσεις της μιλούν για συρρίκνωση του ΑΕΠ συνολικά κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 (δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από το 0,5% που βλέπει το consensus).

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας που πιέζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών και ανεβάζουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, οδηγούν στην ύφεση. Μάλιστα, τα πράγματα θα είναι ελαφρώς χειρότερα στην Βρετανία, λόγω των επιπτώσεων των Trussonomics, που έχουν πυροδοτήσει μία εκτίναξη του κόστους των στεγαστικών δανείων.

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»-1

Τι θα γίνει, όμως, από την Άνοιξη; Η Berenberg Bank εκτιμά ότι η αυτή η ύφεση μοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού αλλά όχι με αυτές της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 ή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Όταν μία κατά τα άλλα υγιής οικονομία συρρικνώνεται εξαιτίας ενός εξωτερικού σοκ, η ανάκαμψη μπορεί να έρθει γρήγορα, εξηγούν οι οικονομολόγοι του γερμανικού επενδυτικού οίκου.

Έτσι, προβλέπουν ότι η ανάκαμψη από αυτή την ύφεση θα έχει τη μορφή «V». Η ανάπτυξη θα αποκατασταθεί από τα μέσα του 2023 και έως την Άνοιξη του 2024, η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν την Άνοιξη του 2022, για να σημειώσει σημαντική άνοδο στη συνέχεια, εκτιμάται.

Μετά τον χειμώνα τι; Γιατί η Berenberg Bank βλέπει ανάκαμψη «V»-2

Βέβαια, η πρόβλεψη της Berenberg Bank για ανάκαμψη τύπου «V» στηρίζεται σε μία κρίσιμη προϋπόθεση: Ότι το επονομαζόμενο «σοκ του Πούτιν» δεν θα χειροτερέψει.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας θα βρίσκονται στα τρέχοντα επίπεδα ή και ελαφρώς χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τον κίνδυνο ελλείψεων στο φυσικό αέριο να έχει μειωθεί έως τότε.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Ευρώπη, πιθανότατα θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 25% στα τέλη του 2023, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021.  Πρόκειται για δύσκολο στόχο, όμως η Berenberg εκτιμά ότι οι μηχανικοί στην Ευρώπη θα βρουν τρόπους εξοικονόμησης φυσικού αερίου μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, της στροφής σε άλλα καύσιμα κτλ. Άλλωστε, σημειώνουν, η γερμανική βιομηχανία μείωσε την κατανάλωση αερίου της κατά 22% τον Ιούλιο  και τον Αύγουστο σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2018-2021.

Το κατά πόσο τα νοικοκυριά θα κληθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους, θα φανεί με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, όμως η Berenberg τονίζει ότι με τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να είναι τόσο ακριβότερες από τα επίπεδα του 2021, όλοι έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από τα κρατικά μέτρα και τις οδηγίες.  

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Η ενεργειακή κρίση μόλις τώρα ξεκινά – Οι 10 λόγοι

Capital Economics: Τα 200 δισ. ευρώ δεν θα σώσουν τη Γερμανία από την ύφεση

Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News