Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Γιατί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ψηλές τιμές; Οι τρεις λόγοι

Πετρέλαιο: Γιατί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ψηλές τιμές; Οι τρεις λόγοι

Σε επίπεδα αντίστοιχα με τις πρώτες ημέρες του πολέμου έχουν επιστρέψει οι τιμές του πετρελαίου, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη ότι οδηγοί και επιχειρήσεις πρόκειται σύντονα να ανακουφιστούν από τις υψηλές τιμές.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε στα 124 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής στους επόμενους δύο μήνες, οι εντάσεις στην πετρελαϊκή αγορά αποκλιμακώθηκαν, ωστόσο οι τιμές παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα με το Brent σήμερα να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο τριψήφιος αριθμός στην τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει για αρκετό καιρό και υπάρχουν τρεις σοβαροί παράγοντες, οι οποίοι αποτρέπουν την μείωσή της:

Απεξαρτητοποίηση της Ευρώπης

Παρότι αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης, είναι σχεδόν απίθανο η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να υποχωρήσει αρκετά, ώστε να επηρεάσει την τιμή, όπως συνέβη το 2008. «Η ανησυχία αυτή τη φορά είναι ότι – επειδή είναι θέμα από την πλευρά της προσφοράς – ακόμη και εάν κινούμαστε προς ύφεση…δεν είναι απαραίτητο ότι θα δούμε και σημαντική υποχώρηση των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής για τις ΗΠΑ στην εταιρεία Kpler.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης η Ε.Ε. αποφάσισε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στρεφόμενη όμως προς πιο μακρινές αγορές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, οι εισαγωγές πετρελαίου από την Ανγκόλα έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του πολέμου, ενώ από την Βραζιλία και το Ιράκ έχουν αυξηθεί κατά 50% και 40% αντίστοιχα. Η προμήθεια πετρελαίου από απομακρυσμένες περιοχές αναμένεται να κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

«Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αυξάνεται το κόστος μεταφοράς λόγω του μεγαλύτερου ταξιδιού και με τη σειρά τους αυξάνονται τα κόστη παράδοσης του πετρελαίου», δήλωσε ο Roslan Khasawneh αναλυτής στην εταιρεία Vortexa.

Λίγες εναλλακτικές

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η Ρωσία παρέδωσε το 14% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και με τις κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις έχει ήδη δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στην αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αποκλιμακώνοντας εν μέρει την πίεση στην αγορά. Ωστόσο, η ΙΕΑ εκτιμά πως για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, μία ακόμη ανησυχία είναι ότι και η τωρινή απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ισχυρή διεθνής ζήτηση

Τα δρακόντια μέτρα που έχουν επιβληθεί ανά διαστήματα σε μεγάλες πόλεις της Κίνας από την επέλαση του κορωνοϊού οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο. Αυτό αναστράφηκε όσο η Κίνα προχωρούσε σε χαλάρωση των μέτρων, ενώ παράλληλα φαινόταν και η συσσωρευμένη ζήτηση. Επίσης, η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές από Ρωσία, της οποίας το πετρέλαιο δίνεται σε προνομιακή τιμή.

Πράγματι, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την εταιρεία Vortexa, η Κίνα εισήγαγε διά θαλάσσης 1,1 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως τον Μάιο, δηλαδή περίπου 37% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Ο αναλυτής της Kpler αναμένει ότι η ζήτηση στην Κίνα θα επανέλθει σταδιακά, λόγω της σταδιακής άρσης των μέτρων κορωνοϊού. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι πλέον δεν υφίσταται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους οι τιμές κρατούνταν σε χαμηλά επίπεδα και συνεπώς κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε τις υψηλές τιμές να συνεχίζονται στο μέλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία έστειλε τις τιμές άνω των 120 δολαρίων

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό;

Bruegel: Πότε θα «πονέσει» η Ρωσία από το εμπάργκο στο πετρέλαιο

ΟΠΕΚ+: Κατά πόσο θα αποσυμφορήσει το ράλι των τιμών η αύξηση της παραγωγής;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News