Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 21:03
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΟΠΕΚ+: «Στο τραπέζι» και άλλα μέτρα – Δεν αρκεί η σταδιακή αύξηση της παραγωγής

ΟΠΕΚ+: «Στο τραπέζι» και άλλα μέτρα – Δεν αρκεί η σταδιακή αύξηση της παραγωγής

O OΠΕΚ+ εξετάζει μέτρα πέραν της υφιστάμενης συμφωνίας για αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, όταν οι υπουργοί Πετρελαίου του συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφεραν πηγές, καθώς δέχεται πιέσεις από τους καταναλωτές να αυξήσει τη προσφορά του εν μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.  

Ο ΟΠΕΚ μαζί με τους βασικούς εταίρους του, με επικεφαλής την Ρωσία, συμφώνησε τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως προκειμένου να άρει σταδιακά τους περιορισμούς στην προσφορά φθάνοντάς την στα 5,8 εκατ.βαρέλια ημερησίως. 

Η απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου είναι μία επιλογή που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚ με τους εταίρους του, χωρίς ωστόσο να δοθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία. Κάποια άλλη πηγή ανέφερε ότι ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι μία μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως. Η όποια αύξηση της παραγωγής θα ισχύσει για το μήνα Νοέμβριο, καθότι στην προηγούμενη συνεδρίαση αποφασίστηκε η προσφορά του Οκτωβρίου. 

Πηγή του καρτέλ ανέφερε ότι «δεν μπορει να αποκλειστεί καμία επιλογή αυτή τη στιγμή», που σημαίνει αλλαγή στάσης από τις μέχρι τώρα δηλώσεις αξιωματούχων του καρτέλ ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει σταθερός στην αύξηση που έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει, επειδή στην τελευταία συνεδρίασή της η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του ΟΠΕΚ+ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της αγοράς και μείωσε το μέγεθος του αναμενόμενου πλεονάσματος προσφοράς το 2022. 

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος τον Αύγουστο είχε εκδηλώσει ανησυχίες για τις υψηλές τιμές, ανακοίνωσε πριν δύο μέρες ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΠΕΚ και αναζητά τρόπο για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους. 

Η τιμή brent ξεπέρασε στη συνεδρίαση της Τρίτης το φράγμα των 80 δολαρίωντο βαρέλι για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, για να υποχωρήσει σήμερα κάτω από τα 79 δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News