Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων μετά την απόφαση της Fed

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων μετά την απόφαση της Fed

Κατά 1% υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, σε χαμηλό δύο εβδομάδων σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ προχώρησε σε μία ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων, σηματοδοτώντας ότι θα συνεχίσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της έως ότου καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, προσπάθεια που πιθανόν να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και μαζί και τη ζήτηση για πετρέλαιο. 

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης 3% έως 3,25%, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω αύξηση των 125 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους. Το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές και πετρέλαιο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση και τη συνέντευξη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,9% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed στα 89,83 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού σημείωσε πτώση 1,2% στα 82,94 δολάρια, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 7 Σεπτεμβρίου. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, το πετρέλαιο κατέγραφε άνοδο της τάξης των δύο δολαρίων, εν μέσω ανησυχιών που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα κινητοποιήσει περισσότερο στρατό, προτού όμως υποχωρήσει στον απόηχο του ισχυρού δολαρίου και της μειωμένης ζήτησης για βενζίνη στις ΗΠΑ.

Η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 8,3 εκατ.βαρέλια ημερησίως στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενεργειας.  
  
«Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των τιμών πετρελαίου συνδέεται με τη δυναμική του δολαρίου και θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε το δολάριο να κινείται ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρουν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Ritterbusch & Associates. To δολάριο εκτινάχθηκε σήμερα σε νέο υψηλό 20ετίας, με το ράλι του να επιταχύνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, οπότε ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε στις 111,45 μονάδες. 

Επίσης, στις ΗΠΑ το οικονομικό τοπίο δεν προδιαγράφεται και τόσο ευνοϊκό. Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών υποχώρησαν για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, με τη διαθεσιμότητα κατοικιών να αυξάνεται ακόμη περισσότερο εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Άλμα 2% μετά το διάγγελμα Πούτιν

Αγορές: Στον ρυθμό Πούτιν – Μαζική φυγή σε ομόλογα και χρυσό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News