Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 21:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις επιτοκιακές αυξήσεις έως την επίτευξη του στόχου

Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις επιτοκιακές αυξήσεις έως την επίτευξη του στόχου

Την απόλυτη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Fed. 

Η σταθερότητα των τιμών είναι η βασική προτεραιότητα της Φέντεραλ Ριζέρβ, γιατί όπως είπε ο Πάουελ, η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σταθερότητα των τιμών. 

Για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ ανέφερε ότι παραμένει πολύ πάνω του στόχου 2% και ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι εμφανείς σε όλη την γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών. Εξακολουθεί να βλέπει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και γι΄αυτό, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. 

Τόνισε ότι η μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και είναι πιθανόν να πλήξει την αγορά εργασίας. «Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης. Και, πολύ πιθανόν σημαίνει κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπαινίχθηκε, επίσης, ότι ένα πλήγμα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία για να επιτύχει τον στόχο της.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι το έργο μας έχει ολοκληρωθεί και η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι του σημείου που θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες επιμένουν», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση για τη ζημιά που θα μπορούσαν να κάνουν στην αμερικανική οικονομία οι επιτοκιακές αυξήσεις, ο Πάουελ απάντησε ότι «κανένας δεν γνωρίζει εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση».

Προχωράμε με δυναμικά και γρήγορα βήματα», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί έως πού θα φθάσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις.  

Σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά και τις προοπτικές της οικονομίας με τους διαμορφωτές πολιτικής να υπογραμμίζουν για περαιτέρω αύξηση των 125 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους. 

Κάποια στιγμή ωστόσο, συμπλήρωσε, θα χρειαστεί να επιβραδύνουμε τις επιτοκιακές αυξήσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σε κάθε συνεδρίαση, σταδιακά, και θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική για κάποιο διάστημα. 

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι επιβραδύνθηκε από το 2021, με την αγορά στέγης να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, την ώρα που οι ασθενέστερες οικονομικές συνθήκες στο εξωτερικό συγκρατούν τις εξαγωγές. Για την αγορά εργασίας, είπε ότι παραμένει υπερβολικά σφιχτή και ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιταχυνθεί. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να μην έχει ισορροπία και αναμένουμε ότι οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να εξομαλυνθούν με την πάροδο του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News