Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 10:39
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Στον ρυθμό Πούτιν – Μαζική φυγή σε ομόλογα και χρυσό

Αγορές: Στον ρυθμό Πούτιν – Μαζική φυγή σε ομόλογα και χρυσό

Σε κατάσταση συναγερμού γι άλλη μια φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται οι επενδυτές. Ενορχηστρωτής και σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το διάγγελμα και τη μερική επιστράτευση που κήρυξε στη Ρωσία, επικαλούμενος τη θωράκιση της εθνικής της κυριαρχίας.

Αποτέλεσμα οι επενδυτές να κινητοποιηθούν κι ενώ το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Όπως συμβαίνει όταν κάνουν την εμφάνισή τους γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο όπως είναι οι μετοχές και στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα.

Επιπλέον το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, έχει δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη

Από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση το χρηματιστήριο στο Λονδίνο το οποίο κρατάει αντιστάσεις και κινείται ελάχιστα υψηλότερα του μηδενός.

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι καταγράφουν απώλειες περί του 0,70%, αυτό του Μιλάνου καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί το μηδέν.

Η Γερμανία άλλωστε είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση στο φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Σε ράλι έχουν επιδοθεί οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το διάγγελμα Πούτιν πυροδότησε ανησυχίες για ελλείψεις στον εφοδιασμό των ορυκτών καυσίμων.

Περί τις 10:30, η τιμή τόσο του μπρεντ όσο και του αργού σημειώνουν άνοδο περί του 2,80%, διαμορφούμενες στα 93,11 δολάρια το βαρέλι και 86,22 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Σε άνοδο σχεδόν 3% και η τιμή του φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια ενέργειας στην Ευρώπη.

Τα κρατικά ομόλογα

Ευνοημένα από τη σημερινή ημέρα και τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί σε αυτά. Η απόδοση του γερμανικού κρατικού bund υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσεως, ενώ παρόμοια είναι η αντίδραση των αντίστοιχων τίτλων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τα πολύτιμα μέταλλα

Σε άνοδο και οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Αυτή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,54% και διαμορφώνεται στα 1.679,60 δολάρια η ουγκιά, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της τάξεως του 1,20% καταγράφουν οι τιμές του άργυρου και της πλατίνας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βλ. Πούτιν: Kήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper για να μην καταρρεύσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News