Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 22:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπεζ Βιβλίο (Fed): Σταθερή η οικονομία, με αβέβαιες προοπτικές και λίγα σημάδια βελτίωσης σε εργασία

Μπεζ Βιβλίο (Fed): Σταθερή η οικονομία, με αβέβαιες προοπτικές και λίγα σημάδια βελτίωσης σε εργασία

Σταθερή, χωρίς καμία μεταβολή, παρέμεινε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου, όμως οι επιχειρήσεις ανέφεραν κάποιο βαθμό χαλάρωσης στις ελλείψεις στην αγορά εργασίας και στις πιέσεις των τιμών, όπως έδειξε το Μπεζ Βιβλίο της Fed.

Ωστόσο οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους «παραμένουν σχετικά αδύναμες», λόγω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων και των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και στην προσφορά αγαθών. 

Tα στοιχεία αυτά που συγκεντρώθηκαν από τις επιχειρήσεις συνθέτουν μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στις 20/21 Σεπτεμβρίου, για το εάν τελικά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία επιτοκιακή αύξηση των 50 ή των 75 μονάδων βάσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

«Οι γενικές συνθήκες εργασίας στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές, παρότι σε όλες τις περιοχές καταγράφηκε κάποια βελτίωση στη διάθεση εργατικού δυναμικού», αναφέρεται στο Μπεζ Βιβλίο που έχει συλλέξει στοιχεία από 12 περιοχές έως τα τέλη Αυγούστου. 

«Οι τιμές παρέμειναν πολύ αυξημένες, όμως σε εννέα περιοχές καταγράφηκε κάποιος βαθμός συγκράτησης των αυξήσεων», αναφέρεται. 

Η Αντιπρόεδρος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει σφιχτή την πολιτική της όσο διάστημα χρειαστεί για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση. 
   
Από το Μάρτιο, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης, καθώς στοχεύει να φέρει το επιτόκιό της σε ένα επίπεδο που να συγκρατήσει τη ζήτηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και έτσι να τιθασσεύσει τις πιέσεις στις τιμές, επαναφέροντας τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.

Επίσης, ενώ οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής διακρίνουν κάποιες θετικές ενδείξεις για βελτίωση της αλυσίδας προσφοράς και χαλάρωση των σφιχτών συνθηκών εργασίας, οι διαμορφωτές πολιτικής παραμένουν ανήσυχοι ότι οι υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες μπορεί να γίνουν μόνιμες στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.  
 
Βλέπουν επίσης αυξανόμενους κινδύνους καθώς οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις που χρειάζονται για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Στίγκλιτς: 3 λόγοι για τους οποίους η Fed μπορεί να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις

Η γερουσιαστής Warren ανησυχεί ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News