Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ηπια συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Ηπια συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Συρρίκνωση με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με την αρχική εκτίμηση κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, μετριάζοντας σε έναν βαθμό τις ανησυχίες περί επικείμενης ύφεσης.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το 0,9% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ συρρίκνωση 1,6% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο. Παρότι η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνο συρρίκνωσης), η γενική εικόνα στους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύουν ότι καταγράφεται αργός ρυθμός ανάπτυξης και όχι επιβράδυνση.

Στην αναθεωρημένη έκθεση από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φαίνεται ότι οι πωλήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου ήταν σημαντικά υψηλότερες από την αρχική εκτίμηση του Μαΐου και ότι η δυναμική αυτή διήρκεσε και το επόμενο δίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά τον Ιούλιο, ενώ οι επιχειρηματικές δαπάνες σε εξοπλισμό ήταν επίσης υψηλές. Παράλληλα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να επουλώνει τις πληγές της πανδημίας.

Σημειώνεται πάντως πως τα σενάρια ύφεσης «φουντώνουν», καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επιταχύνει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, επιβαρύνει το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

ΗΠΑ: Βουτιά στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Ο Λευκός Οίκος αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για το έλλειμμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News