Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το πράσινο φως έδωσε η G7

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το πράσινο φως έδωσε η G7

(upd) Έγκριση στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, με το μέτρο να στοχεύει στην αποσυμπίεση της ενεργειακής αγοράς και τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ολίγου οι ΥΠΟΙΚ της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, το αρχικό πλαφόν θα οριστεί βάσει μίας σειράς τεχνικών παραγόντων, ενώ το ύψος του θα καθοριστεί εκ νέου, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική απαγόρευση παροχής υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως. Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο εάν το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αγοράζονται στην τιμή ή κάτω από μια τιμή που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών», σημειώνεται επίσης.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας ολοκλήρωσαν την διαδικτυακή τους συνεδρίασης όπου έδωσαν την πολιτική έγκριση στο πλαφόν, μία κίνηση «αντεπίθεσης», η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, αναμένεται να συγκληθεί και συνεδρίαση των μελών της Ε.Ε., ώστε να τροποποιηθεί κατάλληλα το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή ενδέχεται να είναι δύσκολη. Το έκτο πακέτο απαγορεύει την αγορά ρωσικού αερίου από τις 5 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της χρήσης των εταιρειών του μπλοκ από τρίτες χώρες για υπηρεσίες σχετικές με το πετρέλαιο και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αβέβαιη η αποδοτικότητα ενός πλαφόν, καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ρωσίας, όπως η Ινδία, δεν έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν να συμμετάσχουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Η Κομισιόν αναζητά λύση με «οδηγό» τον Νότο

G7: Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο: Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News