Business & Finance Πέμπτη 1/09/2022, 09:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

G7: Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου διεθνώς θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αυτή την εβδομάδα, σε μία κίνηση που οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μειώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν το μέτρο σε μια συνεδρίαση την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg. Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές που υπόκεινται σε πλαφόν, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

 «Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο αλλά και τη μείωση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας στο G7. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να χτυπήσουμε πραγματικά τη Ρωσία οικονομικά».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.  Το G7, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της «σταδιακής κατάργησης ή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ιράν: Θέλει να καλύψει το κενό της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου

Η γκρίζα αγορά της Ρωσίας και τα 16 δισ. δολάρια των παράλληλων εισαγωγών

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις που κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News