Business & Finance Κυριακή 8/05/2022, 20:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Κοινό ανακοινωθέν για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

G7: Κοινό ανακοινωθέν για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσε η G7, αφότου είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με την κοινή ανακοίνωση, η ομάδα G7 δεσμεύθηκε να απαγορευθούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ως απάντηση της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έχει διττή σημασία, καθώς έρχεται την παραμονή της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, η οποία τιμά τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επέτειος αυτή έχει λάβει διαστάσεις ήσσονος σημασίας στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να κερδίσει τη δημόσια στήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αρκετές χώρες της G7 έχουν ήδη δεσμευθεί να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει υποστηρίξει την πρόταση της Ε.Ε. να απαλλαγεί από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τον Ιανουάριο. 

«Δεσμευόμαστε να εξαλείψουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της G7. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε έγκαιρα και τακτικά και με τρόπους που θα παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες».

Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν επίσης ότι θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία. «Αυτό θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της», σύμφωνα με τη δήλωση. 

Επίσης, πρόκειται να συνεργαστούν με τους εταίρους τους «για να εξασφαλιστούν σταθεροί και βιώσιμοι εφοδιασμοί της ενέργειας και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της μείωσης της συνολικής εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους».

Στη δήλωση αναφέρονται δεσμεύσεις για συνέχιση των ενεργειών «κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της προπαγάνδας της Μόσχας και «θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την εκστρατεία μας ενάντια στις οικονομικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους» που υποστηρίζουν Πούτιν.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την ώρα που η Ε.Ε. καταβάλει προσπάθειες να καταλήξει σε συμφωνία για απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την Ουγγαρία να καθυστερεί την πρόταση που θέλει να καταργήσει σταδιακά το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τον Ιανουάριο. Η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες μπορεί επίσης να καθυστερήσει έως ότου οι χώρες της G7 δεσμευτούν σε παρόμοια μέτρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Η Shell αποκαλύπτει το μυστικό της αγοράς

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Πόσο θα πονέσει τη Ρωσία το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News