Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 17:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Σε διάσκεψη την Κυριακή για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

G7: Σε διάσκεψη την Κυριακή για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να συζητήσουν την Κυριακή οι ηγέτες της G7, όπως είχε αναγγειλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κλήθηκε να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη.

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε πρόσφατα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τους εταίρους της σχετικά με την λήψη περαιτέρω δράσεων με σκοπό να ασκήσουν σκληρότερες πιέσεις στην Μόσχα.

Στο πλαίσιο συνεδρίου της Wall Street Journal, η Γέλεν σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που λαμβάνονται υπόψιν. Τόνισε όμως ότι «εάν η Ρωσία συνεχίσει αυτό τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας» είναι πιθανό να ληφθούν νέα μέτρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε επιπλέον κυρώσεις». «Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτή την εβδομάδα σχετικά με το τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι αρνήθηκε να κατονομάσει τυχόν νέα πρόσωπα που θα βρεθούν στις λίστες των κυρώσεων, αλλά τόνισε: «θα έλεγα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής από τις κυρώσεις μας».

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και άλλα μέτρα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής έχει στοχεύσει σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες, ενώ τον Μάρτιο επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Κατά την Γέλεν, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην ρωσική οικονομία, επηρεάζοντας το ύψος των ξένων επενδύσεων και περιορίζοντας την πρόσβαση της χώρας σε αγαθά που χρειάζεται για να καταστεί ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στην διεθνή οικονομία.

Όσον αφορά την πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές στη διεθνή αγορά και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια κίνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Η Shell αποκαλύπτει το μυστικό της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News