Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 08:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράν: Θέλει να καλύψει το κενό της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου

Ιράν: Θέλει να καλύψει το κενό της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου

Να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου θα προσπαθήσει το Ιράν, στην περίπτωση που επιτευχθεί μια συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου του Ιράν θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις.

Στο τέλος του έτους, η Ευρώπη θα απαγορεύσει στα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της να αγοράζουν θαλάσσια φορτία ρωσικού πετρελαίου, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με την προσφορά.

Το Ιράν και η Ρωσία υπόκεινται και οι δύο σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης. Όμως, με μία συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν να βρίσκεται κοντά, η χώρα βλέπει την ευκαιρία να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο το οποίο η Ευρώπη δεν θα μπορεί πια να αγοράσει. Άλλωστε, το heavy crude του Ιράν είναι παρόμοιας ποιότητας πετρέλαιο με το ρωσικό Urals και μαζί με το Basrah Medium του Ιράκ, μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία αγόραζαν προηγουμένως ιρανικό αργό, με την Ευρώπη να εισάγει συνολικά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα από το Ιράν όταν δεν υπήρχαν κυρώσεις. Βέβαια, ακόμα και εάν οι πωλήσεις επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα, αυτό δεν αρκεί για να αντικατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο, με τη Citigroup να υπολογίζει ότι περίπου 1,25 εκατ. βαρέλια από τις πωλήσεις ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων προς στην Ευρώπη, ανά ημέρα, κινδυνεύουν από τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, μόλις το Ιράν μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά, θα επιδιώξει να πουλήσει το πετρέλαιό του χωρίς εκπτώσεις. Αυτή τη στιγμή, το ιρανικό αργό πωλείται κυρίως στην Ασία, με τους αγοραστές να λαμβάνουν εκπτώσεις για να αντισταθμίσουν τις δυσκολίες στη μεταφορά και την ασφάλιση των φορτίων, που περιπλέκονται από τις κυρώσεις.

Μάλιστα, το Ιράν αναγκάστηκε να αυξήσει τις εκπτώσεις, ώστε να ανταγωνιστεί την εισροή ρωσικών φορτίων με μειωμένες τιμές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν;

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News