Business & Finance Σάββατο 11/06/2022, 17:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράν και Βενεζουέλα υπογράφουν 20ετές σχέδιο συνεργασίας 

Ιράν και Βενεζουέλα υπογράφουν 20ετές σχέδιο συνεργασίας 

Το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν ένα εικοσαετές σχέδιο συνεργασίας στην Τεχεράνη το Σάββατο, καθώς οι δύο χώρες, που είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές τους.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου Javad Owji στη Βενεζουέλα όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό κ. Tareck El Aissami.

Η τελετή υπογραφής, που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση, έγινε υπό την παρουσία του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και του ομολόγου από τη Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο και πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Saadabad στη βόρεια Τεχεράνη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου, των πετροχημικών, της άμυνας, της γεωργίας, του τουρισμού και του πολιτισμού και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian και Carlos Faria της Βενεζουέλας.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η επισκευή διυλιστηρίων της Βενεζουέλας και η εξαγωγή τεχνικών και μηχανικών υπηρεσιών.

«Η Βενεζουέλα έχει δείξει υποδειγματική αντίσταση ενάντια στις κυρώσεις και τις απειλές από εχθρούς και ιμπεριαλιστές», είπε ο Ιρανός Ραΐσι. «Το έγγραφο συνεργασίας των 20 ετών είναι μαρτυρία της βούλησης των δύο χωρών να αναπτύξουν δεσμούς».

«Οι κυρώσεις και οι απειλές κατά του ιρανικού έθνους τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια ήταν πολλές, αλλά το ιρανικό έθνος έχει μετατρέψει αυτές τις κυρώσεις σε ευκαιρία για την πρόοδο της χώρας», είπε.

Ο Μαδούρο είπε ότι μια εβδομαδιαία πτήση από το Καράκας στην Τεχεράνη θα ξεκινήσει στις 18 Ιουλίου.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη την Παρασκευή, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη και ηγείται υψηλόβαθμης πολιτικής και οικονομικής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Τουρκία και την Αλγερία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαδούρο καλεί Τούρκους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα του

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό;

ΟΠΕΚ: Το πετρέλαιο να μην χρησιμοποιείται σαν «όπλο»

Reuters: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Eni και Repsol να φέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News