Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 19:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Έκκληση για προσοχή στις κυρώσεις στα τρόφιμα – Ανησυχίες για την ασφάλεια τροφίμων

G7: Έκκληση για προσοχή στις κυρώσεις στα τρόφιμα – Ανησυχίες για την ασφάλεια τροφίμων

Εναντίον των περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων τάχθηκαν οι υπουργοί της ομάδας G7, εξηγώντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, αλλά και την επίδραση στους φτωχούς παγκοσμίως.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, οι υπουργοί τόνισαν ότι επικρατούσε ήδη μία δυσμενής κατάσταση στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων λόγω της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Συνεπώς, οι κυρώσεις στον τομέα των τροφίμων όχι μόνο θα αυξήσει τις πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή του πολέμου, αλλά και θα δημιουργήσει προβλήματα για την ασφάλεια τροφίμων παγκοσμίως. Οι υπουργοί εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, την περαιτέρω αύξηση των ήδη υψηλών τιμών αγροτικών προϊόντων, αλλά και τον αντίκτυπο στην ασφάλεια τροφίμων και την διατροφή ευάλωτων χωρών και πληθυσμών.

Οι υπουργοί υπενθυμίζουν ότι η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος σιτηρών στον κόσμο και παρέχει τις μισές προμήθειες ηλιελαίου. Συνεπώς, στην κοινή τους ανακοίνωση δεσμεύονται να συνεργαστούν, ώστε να διασφαλίσουν αφενός την επάρκεια τροφίμων για τον πλανήτη, αφετέρου για τους ίδιους τους πολίτες της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να κρατήσουν ανοιχτές τις αγροτικές τους αγορές και να μην επιβάλουν αδικαιολόγητους περιορισμούς στις εξαγωγές τους. Παράλληλα, όμως, αναγνώρισαν ότι η κατάσταση είναι πρωτοφανής και δήλωσαν πως αντιλαμβάνονται το πλαίσιο της επιβολής τέτοιου είδους μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές τροφίμων προειδοποιώντας ότι αυτές θα μπροούσαν να ανέβουν κατά 22%. Συγκεκριμένα, σε σημερινή αναφορά του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ περιέγραψε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στα τρόφιμα παγκοσμίος. Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αποτελούν πάνω από το 1/10 των θερμίδων που πωλούνται παγκοσμίως.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ: Αύξηση 22% στις τιμές τροφίμων

«Βαρίδι» 300 ευρώ τον μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τρόφιμα και ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News