Business & Finance Τρίτη 16/08/2022, 08:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γκρίζα αγορά της Ρωσίας και τα 16 δισ. δολάρια των παράλληλων εισαγωγών

Η γκρίζα αγορά της Ρωσίας και τα 16 δισ. δολάρια των παράλληλων εισαγωγών

Στις παράλληλες εισαγωγές στρέφεται η Ρωσία, σε μία προσπάθεια να φέρει προϊόντα στην εσωτερική αγορά της, την ώρα που οι κυρώσεις της Δύσης μετατρέπουν την οικονομία της σε παρία. Αυτή η λεγόμενη γκρίζα αγορά ενδέχεται να φτάσει στα 16 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους, όμως ακόμα και έτσι, η Μόσχα καταφέρνει να εξασφαλίσει μόλις το 4% των προϊόντων που εισήγαγε το 2021.

Εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης, της μαζικής αποχώρησης των ξένων πολυεθνικών και των περιστασιακών ελλείψεων σε προϊόντα, η Ρωσία έχει προχωρήσει σε παράλληλες εισαγωγές ύψους σχεδόν 6,5 δισ. δολαρίων από τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να κάνουν εισαγωγές χωρίς συμφωνία με τους παραγωγούς των προϊόντων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Denis Manturov έδωσε τα στοιχεία αυτά με συνέντευξή του στο Interfax, δίνοντας μία μικρή γεύση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ρωσική οικονομία.

Η τελευταία φορά που είχαν δοθεί τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν τον Ιούνιο, όταν ο Manturov είχε υπολογίσει τις παράλληλες εισαγωγές στα 2 δισ. δολάρια.

Το ύψος τους μπορεί να φτάσει στα 16 δισ. δολάρια έως τα τέλη του έτους, εκτίμησε. Σε αυτή την περίπτωση, οι παράλληλες εισαγωγές θα αντιστοιχούν στο 4% των εισαγωγών αγαθών της περασμένης χρονιάς.

Η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει εισαγωγές προϊόντων αξίας 380 δισ. δολαρίων το 2021.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Μόσχα επιδιώκει εδώ και χρόνια να προωθήσει την υποκατάσταση των εισαγωγών ξένων brands, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την οικονομία της πιο ανεξάρτητη, όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ο Manturov είπε τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές ενδέχεται να ακυρώσουν τις παράλληλες εισαγωγές για αγαθά στα οποία η ρωσική παραγωγή είναι επαρκής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την οικονομία της στα επίπεδα του 2008

Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε εταιρείες: «Διώξτε» τα νομίσματα από «μη φιλικές» χώρες

Οικονομολόγοι: Αντιμέτωπη με «οικονομική λήθη» η Ρωσία – Έχει χάσει τις αντοχές της 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News