Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 12:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Εξετάζεται πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

G7: Εξετάζεται πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εξετάσουν το μέτρο επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους διάφορους τρόπους για μείωση των τιμών της ενέργειας. Για παράδειγμα θα εξεταστεί το σενάριο επιβολής προσωρινού πλαφόν στις τιμές εισαγωγής, όπως αναφέρεται σε ένα απόσπασμα του τελικού κειμένου της G7 που επικαλείται το Reuters. Οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτό αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν τον Μάιο μολονότι οι κυρώσεις έχουν μειώσει τον όγκο των εξαγωγών, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα έθετε ανώτατα όρια στην τιμή που πληρώνουν οι άλλες χώρες για το ρωσικό πετρέλαιο.

Στόχος είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ασφάλιση και η θαλάσσια μεταφορά φορτίων πετρελαίου με ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Έτσι, αν ένας μεταφορέας ή ένας εισαγωγέας θέλει αυτές τις υπηρεσίες, θα πρέπει να δεσμεύεται ότι το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σε ένα καθορισμένο εύρος τιμής

Η Ιταλία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία, άσκησε πίεση για να επεκταθεί αυτό το όριο των τιμών και στο αέριο.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Εναλλακτικές για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία διερευνούν οι ηγέτες της G7

Ντράγκι: Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε – Πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News