Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 22:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Εναλλακτικές για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία διερευνούν οι ηγέτες της G7

Ενέργεια: Εναλλακτικές για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία διερευνούν οι ηγέτες της G7

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις επιλογές για να μετριάσει τη ρωσική πίεση στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει εκτοξεύσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με χώρες παραγωγής όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τη Δευτέρα.

Η Βενεζουέλα τελεί υπό τις αμερικανικές πετρελαϊκές κυρώσεις από το 2019 και θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη στο αργό εάν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη και στην επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου της έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο, αλλά πρόκειται να επαναληφθούν σύντομα στη Ντόχα. 

«Υπάρχουν πόροι αλλού και πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Το εκκρεμές ζήτημα μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνδέεται πλέον με θέμα των πυρηνικών, αλλά με τις κυρώσεις για την τρομοκρατία των ΗΠΑ, είπε.

«Υπάρχει λοιπόν ένας κόμπος που πρέπει να λυθεί, εάν ισχύει… για να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ζητώντας όμως να παραμείνει ανώνυμος. «Έχουμε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας που πρέπει επίσης να επιστρέψει στην αγορά».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να διερευνηθούν δεδομένων των διακυβεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο πρώτος αξιωματούχος ζήτησε μια προσωρινή αύξηση της παραγωγής από τα πετρελαιοπαραγωγά έθνη και είπε ότι θα υπάρξει προσπάθεια να πειστούν να το κάνουν.

Η Γαλλία θέλει ένας μηχανισμός ελέγχου για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερος και να μην περιορίζεται στη ρωσική παραγωγή, γιατί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός δεδομένης της δυναμικής προσφοράς και ζήτησης.

«Θέλουμε να εδραιώσουμε τη θέση των αγοραστών ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση απέναντι στη Ρωσία. Επομένως, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες και να έχουμε μια προσέγγιση στις χώρες παραγωγής», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η προσέγγιση θα ξεκινήσει με το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο στον πετρελαιοπαραγωγό Κόλπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «συνελήφθη» από το Reuters TV να βιάζεται να πει στον Μπάιντεν ότι μίλησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν (MbZ), ο οποίος του είχε πει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία μετά βίας μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. 

«Είχα μια κλήση με τον MbZ», ​​εθεάθη ο Μακρόν να λέει στον Μπάιντεν, αφού διέκοψε μια συνομιλία μεταξύ του ηγέτη των ΗΠΑ και του συμβούλου του Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο περιθώριο της G7.

«Μου είπε δύο πράγματα. Είμαι στο μέγιστο, μέγιστο (δυναμικότητα παραγωγής). Αυτό ισχυρίζεται… και μετά είπε (οι) Σαουδάραβες μπορούν να αυξήσουνν κατά 150 (χιλιάδες βαρέλια την ημέρα).

«Ίσως λίγο περισσότερο», είπε ο Μακρόν πριν του ζητηθεί να συνεχίσουν τη συνομιλία μακριά από κάμερες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News