Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο: Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο: Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

(upd) Ήρθε η ώρα να βάλουμε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που ρέει στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Απλώς δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Η επικεφαλής της Επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνεδρίασης Γερμανών βουλευτών στο Murnau, δήλωσε ότι πρόκειται για μία απαραίτητη αμυντική κίνηση έναντι των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα είναι ο καιρός για ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει μέσω αγωγών προς την Ευρώπη», δήλωσε η ίδια συγκεκριμένα.

Όμως, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Απαντώντας στα σχόλια της φον ντερ Λάιεν, έγραψε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Πετρέλαιο

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα συζητήσουν το σενάριο επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου διεθνώς. Για τις ΗΠΑ, μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να συρρικνώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας. Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές που υπόκεινται σε πλαφόν, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Η Κομισιόν αναζητά λύση με «οδηγό» τον Νότο

G7: Στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης: Το σχέδιο του Πούτιν για υποχώρηση της Ουκρανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News