Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 12:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το εμπόριο γίνεται «βαρίδι» για την ανάπτυξη

Γερμανία: Το εμπόριο γίνεται «βαρίδι» για την ανάπτυξη

Την αναπτυξιακή τροχιά της Γερμανίας απειλεί η εκτόξευση των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση και στις εισαγωγές και στις εξαγωγές.

Το εμπορικό πλεόνασμα της «ατμομηχανής της Ευρώπης» συρρικνώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 2,1% και οι εισαγωγές κατά 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας, κατά σχεδόν 14%.

Σε σχετικό σημείωμα προς τους πελάτες του, ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING, παρατηρεί ότι «το εμπόριο δεν είναι πλέον παράγοντας ανάπτυξης, αλλά έχει μετατραπεί σε βαρίδι για τη γερμανική ανάπτυξη».

Παρότι τα προβλήματα που επιβάρυναν τις βιομηχανίες στην επέλαση της πανδημίας έχουν επιλυθεί μέχρι έναν βαθμό, η χαμηλή στάθμη των υδάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλότατες τιμές ενέργειας και τα σενάρια για μεταβολές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επηρεάσει τις προβλέψεις για το εμπόριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έγινε και αυτό: Εμπορικό έλλειμμα μετά από 30 χρόνια στη Γερμανία

Τι συμβαίνει με τη Γερμανία: Γιατί εξαφανίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News