Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τη Γερμανία: Γιατί εξαφανίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα

Τι συμβαίνει με τη Γερμανία: Γιατί εξαφανίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα

Η Γερμανία πλέον εισάγει περισσότερο απ’ όσο εξάγει, γεγονός που καταδεικνύει τις πιέσεις που δέχεται η χώρα, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η Γερμανία κατέγραψε τον Μάιο εμπορικό έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη στιγμή για την γερμανική οικονομία, η οποία επί ολόκληρες δεκαετίες σημείωνε εμπορικά πλεονάσματα. Μάλιστα, την τελευταία φορά που καταγράφηκε εμπορικό έλλειμμα ήταν το 1991.

Το πλεόνασμα των εξαγωγών ήταν ανέκαθεν καταλύτης για τη γερμανική οικονομία, ενώ μάλιστα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει κριτική για το εμπορικό πλεόνασμα, αφού ήθελε από τους Αμερικανούς να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.

«Το περίφημο εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας έχει χαθεί», δήλωσε στο CNBC ο Carl Weinberg επικεφαλής οικονομολόγος στην High Frequency Economics. Προσέθεσε δε ότι «οι υψηλότερες τιμές για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα υλικά έχουν τσιμπήσει τον λογαριασμό των εισαγωγών».

Για τον Μάιο, οι εξαγωγές της Γερμανίας ήταν 11,7% υψηλότερες σε ετήσια βάση, αλλά 0,5% χαμηλότερες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, το κόστος των εισαγωγών εκτινάχθηκε κατά 27,8% σε σχέση με πέρυσι και δεν είχε ακόμη αντισταθμιστεί από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Κόστος

Η Γερμανία, όπως και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες,πληρώνει περισσότερο για ενέργεια και τρόφιμα, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, βασικός εξαγωγός ενέργειας στην Ευρώπη, μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς το μπλοκ, ενισχύοντας τις ανησυχίες στην ενεργειακή αγορά και σπρώχνοντας ανοδικά τις τιμές.

Παράλληλα, η Ουκρανία, σημαντική εξαγωγική δύναμη σιτηρών και άλλων βασικών τροφίμων, δεν μπορεί να στέλνει τα προϊόντα της στο εξωτερικό με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθούσε πριν τον πόλεμο. Επίσης, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργούν και να θερίζουν στην ίδια ταχύτητα, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

«Προβλέπουμε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα συρρικνωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος, από 7,6% πέρυσι και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004», δήλωσε στο CNBC o Felix Huefner, επικεφαλής οικονομολόγος στην UBS Investment Bank.

Ύφεση

Τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα στην Γερμανία έρχονται μετά από ένα μπαράζ προειδοποιήσεων από πολλούς οικονομολόγους για την έλευση ύφεσης στην Ευρώπη εντός των επόμενων 12 μηνών. Χθες το πρωί μάλιστα, το ευρώ διολίσθησε στο χαμηλότερο δύο δεκαετίων έναντι του δολαρίου.

«Με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών στις γερμανικές εισαγωγές Μαΐου (30,6% σε ετήσια βάση), σχεδόν διπλάσιο του ρυθμού αύξησης στις εξαγωγές (15,9%), το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν δεδομένο ότι θα συρρικνωθεί», δήλωσαν στο CNBC οι Chris Scicluna και Emily Nicol, οικονομολόγοι από την Daiwa Capital. «Ωστόσο, με τις προσαρμογές για τις μεταβολές σε σχετικές τιμές, η τρέχουσα αδυναμία στον όγκο εξαγωγών, που εν μέρει σχετίζεται σε δυσκολίες τροφοδοσίας, έχει επίσης παίξει ρόλο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Επέστρεψε στα χαμηλά του 2002 έναντι του δολαρίου

Έγινε και αυτό: Εμπορικό έλλειμμα μετά από 30 χρόνια στη Γερμανία

Η Γερμανία πληρώνει τα λάθη της: Θα γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News