Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 16:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ifo: Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους – Το κόστος απεξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα

Ifo: Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους – Το κόστος απεξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα

Έως και έξι φορές ακριβότερος από το Brexit θα ήταν για τη Γερμανία το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο σε πρόσφατη έρευνα προτείνει λύσεις για την μερική απεξάρτηση από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα.

«Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους. Αντί να απομακρυνθούμε από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους χωρίς επαρκείς λόγους, οι εταιρείες πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς εταίρους σε άλλες χώρες, προκειμένου να περιορίσουμε τις μονόπλευρες και σημαντικές εξαρτήσεις από συγκεκριμένες αγορές και απολυταρχικά καθεστώτα», τονίζει η οικονομολόγος Λιζάντρα Φλαχ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βαυαρικής Βιομηχανίας (vbw).

Ειδικά στη Γερμανία, προειδοποιεί το Ινστιτούτο, εκείνοι που θα έχουν τις σημαντικότερες απώλειες θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία (-8.47% σε προστιθέμενη αξία, -8,306 δισεκατομμύρια δολάρια), οι εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών (-5.14%, -1,529 δισεκατομμύρια) και οι κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού (-4.34%, -5,201 δισεκατομμύρια).

«Αν η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, θέλει να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό μοντέλο της, τότε ο επαναπατρισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν αποτελεί λύση η οποία θα βοηθήσει την οικονομία», προειδοποιεί το Ifo και εξηγεί ότι καλύτερη θα ήταν η δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και η σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες παρόμοιας νοοτροπίας, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. «Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει ο εκ των συντακτών της έρευνας Φλόριαν Ντορν.

Το Ifo εξέτασε πέντε πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της διάστασης μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας, σε συνδυασμό με μια εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης των οικονομιών Ευρώπης και Κίνας, αλλά όχι και να τις εκμηδενίσει.

Διαβάστε επίσης:

Δημοκρατία VS απολυταρχικά καθεστώτα: Ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τις κρίσεις;

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Τι συμβαίνει με τη Γερμανία: Γιατί εξαφανίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News