The New York Times Παρασκευή 5/08/2022, 09:20
THE NEW YORK TIMES

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Ο Wolfgang Hübschle μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο αναμένοντας μία απλή ζωή, όπου θα προγραμμάτιζε διοργανώσεις, όπως παραδοσιακά φεστιβάλ.

Απεναντίας, πλέον έχει αναλάβει ένα όχι και τόσο δημοφιλές έργο, να επιλέξει ποια φανάρια θα κλείσουν, πώς θα χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες στα γραφεία και τις πισίνες – και εάν χρειαστεί να κλείσουν οι αγαπημένες για τους Βαυαρούς, αλλά ενεργοβόρες ζυθοποιίες.

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης-1

Laetitia Vancon/The New York Times

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο κ. Hübschle, οικονομικός σύμβουλος στο περιφερειακό γραφείο της Βαυαρικής πόλης του Augsburg, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία από τότε που οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15%, φοβούμενοι ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διακόψει τις εξαγωγές ως απάντηση στη στήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

Ο φόβος αυτός είναι πιο έντονος στην Γερμανία παρά οπουδήποτε αλλού, καθώς είναι η μεγαλύτερη αποδέκτης ρωσικού αερίου. Η ισχυρή βιομηχανία της Γερμανίας εξαρτάται από το φθηνό αέριο της Ρωσίας, η οποία καλύπτει περισσότερο από το μισό των αναγκών της.

Το Augsburg είναι πλέον μεταξύ των πόλεων που αναπτύσσουν μία προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης, η οποία σταδιακά αναπτύσσεται και σε άλλα κρατίδια, καθώς κάποιες πόλεις προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για τη μείωση της χρήσης αερίου, ενώ άλλες μειώνουν τη φωτεινότητα των φαναριών στους δρόμους.

Κατά μήκος της Ευρώπης, οι πόλεις και τα χωριά βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσουν τους πολίτες, ώστε να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση. Η Βαρκελώνη προσφέρει κάποιες αξιολογήσεις αποδοτικότητας, ενώ η Βαρσοβία επιδοτεί τα νοικοκυριά που αναπληρώνουν τους φούρνους που καίνε λιγνίτη με αντλίες θερμότητας. Στην περιοχή Meurthe-et-Moselle της ανατολικής Γαλλίας, τουλάχιστον δέκα χωριά σβήνουν τις λάμπες των δρόμων τα μεσάνυχτα.

Όλα εντάσσονται στην προσπάθεια υπέρβασης του κ. Πούτιν, τον οποίο ο κ. Hübschle, σε αντίθεση με άλλους δημοτικούς συμβούλους, προσπαθεί να «διαβάσει».

Ακόμη και εάν η Ευρώπη καταφέρει οριακά «να τα βγάλει πέρα» με την τρέχουσα μείωση των ροών φυσικού αερίου, ο κ. Hübschle πιστεύει ότι μπορεί να αποθαρρύνει τη Ρωσία από την πλήρη διακοπή των ροών αυτό τον χειμώνα.

Οι στόχοι κατανάλωσης της Ε.Ε. έστειλαν ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας και πραγματικής ανησυχίας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδίως εάν η Γερμανία, η ατμομηχανή της ηπείρου, δεχθεί πλήγμα.

Περίπου τα μισά σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με αέριο, ενώ το ένα τρίτο του φυσικού αερίου στη χώρα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Εάν ο ερχόμενος χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός, μία διακοπή θα είχε σκληρά αποτελέσματα.

Με τις ενεργειακές τιμές να εκτοξεύονται, το Augsburg αντιμετώπιζε αύξηση δαπανών κατά 80%. Οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν την μετακύλιση αυτού του κόστους στους κατοίκους. Η δήμαρχος του Augsburg, Eva Weber, ζήτησε ακόμη και το κλείσιμο πολλών σιντριβανιών της πόλης.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη που παίρνει μη δημοφιλείς αποφάσεις. Το Βέλγιο ανέτρεψε την απόφαση για την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Στην Ολλανδία και την Αυστρία, οι αξιωματούχοι στρέφονται στα εργοστάσια άνθρακα, τα οποία είχαν κλείσει ή επρόκειτο να κλείσουν.

Ακόμη και έτσι, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές. Εξ ου και η στροφή στους πολίτες. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επέπληξε τον κόσμο, ζητώντας να αλλάξει συνήθειες ως μέρος της προσπάθειας να επιτύχει η χώρα τον στόχο της μείωσης κατά 20%.

«Εάν σκεφτείτε, εντάξει, το να αλλάξω την κεφαλή του ντους , το να λιώσω την κατάψυξη ή να χαμηλώσω τη θέρμανση, τίποτα από αυτό δεν κάνει διαφορά – γελιέστε», δήλωσε ο κ. Χαμπέκ. «Είναι μία δικαιολογία για να μην κάνετε τίποτα».

Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν ποιες ενεργοβόρες γερμανικές παραδόσεις ενδέχεται να κοπούν, εάν η χώρα υποχρεωθεί να μειώσει την κατανάλωση: η ζυθοποιία; οι χριστουγεννιάτικες αγορές;

Ο κ. Hübschle πιστεύει πως η Βαυαρία θα έπρεπε να κλείσει τις διάσημες ζυθοποιίες της, προτού δει η χημική βιομηχανία ελλείψεις στο φυσικό αέριο.

Η Rosi Steinberger, μέλος της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας, τώρα εργάζεται σε ένα σκοτεινό γραφείο, ώστε να μειώσει την κατανάλωσή της, και εξετάζει το ενδεχόμενο να προκαλέσει την οργή του Μονάχου προτείνοντας να ακυρωθεί το παγκοσμίου φήμης Oktoberfest. Πρόκειται να επανέλθει αυτό το φθινόπωρο έπειτα από μία παύση δύο ετών λόγω της πανδημίας.

«Δεν έχω ρωτήσει ακόμη», δήλωσε. «Πιστεύω, όμως, επίσης ότι όταν ο κόσμος λέει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις προτάσεις μας – αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Νυχτερινό Βερολίνο «χωρίς» Πύλη του Βρανδεμβούργου;

Παρίσι: Αντιμέτωπο με ακόμη πιο ψυχρό και σκοτεινό χειμώνα από το Βερολίνο

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σε τρία γραφήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News