Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεασμένα από τις δηλώσεις Πάουελ για επώδυνα μέτρα

Με πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεασμένα από τις δηλώσεις Πάουελ για επώδυνα μέτρα

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για επώδυνα μέτρα στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,68% μετά τα σχόλια στο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας. Όλοι οι κλάδοι «κοκκίνισαν», με τις μετοχές του λιανικού και του ταξιδιού και αναψυχής να υποχωρούν περισσότερο, με πτώση 3,5% και 3,4%, αντίστοιχα.

Τα σχόλια του Πάουελ δεν πρόσφεραν καμία ανάπαυλα στις ταραχώδεις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς σημείωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαζόταν αυστηρή νομισματική πολιτική «για κάποιο χρονικό διάστημα» πριν ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, πράγμα που σήμαινε βραδύτερη ανάπτυξη, ασθενέστερη αγορά εργασίας και «μάλλον επώδυνα μέτρα» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι η τράπεζα θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που διαθέτει» για να επιτεθεί στον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

«Ο πρόεδρος Πάουελ έριξε κρύο νερό στην πεποίθηση της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε οριακά περιοριστική πολιτική και στη συνέχεια θα σταματήσει».

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν περαιτέρω μετά τα σχόλια του Πάουελ. Το κόστος δανεισμού σε ολόκληρο την ευρωζώνη είχε ήδη αυξηθεί μετά από μια αναφορά του Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συζητήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Οι αμερικανικές μετοχές άρχισαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος μετά τα σχόλια του Πάουελ, με τον Nasdaq να υποχωρεί 2,5% αργά το πρωί. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό έκλεισαν ανοδικά το απόγευμα της Παρασκευής.

Πίσω στην Ευρώπη, η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε την τελευταία αύξησή της στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας της χώρας, δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για την πορεία της βαθύτερης κρίσης και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εικόνα των κυριότερων δεικτών

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή 

FTSE

7427.31

-52.43

-0.7

DAX

12971.47

-300.49

-2.26

CAC

6274.26

-107.3

-1.68

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc και reuters

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 890 μονάδες με καθίζηση τζίρου

Deutsche Bank: Υποβαθμίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε neutral

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News