Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 21:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για προστασία των διαδρομών μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για προστασία των διαδρομών μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών

Τα πλοία που εξάγουν σιτηρά της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα προστατεύονται από μια ουδέτερη ζώνη 10 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τις πολυαναμενόμενες διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα αναφέρει το Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία τον περασμένο μήνα μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι η διακοπή των αποστολών σιτηρών που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και ακόμη και ξέσπασμα πείνας σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Έκτοτε, ορισμένες αποστολές σιτηρών -κυρίως σε πλοία που είχαν κολλήσει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο- έχουν αναχωρήσει σε δοκιμαστικά ταξίδια.

Ασφαλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίας που θα λειτουργεί ο διάδρομος για τα άδεια πλοία που θα πλεύσουν σε τρία ουκρανικά λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, δηλαδή την Οδησσό, το Chornomorsk και το Yuzhny.

Αναζήτησαν επίσης διαβεβαιώσεις ότι το ταξίδι θα είναι ασφαλές χωρίς απειλή ναρκών ή επιθέσεων, τόσο στα πλοία όσο και στα πληρώματά τους. Αυτές, συνήθως, καλύπτονται από ναυτιλιακές πρακτικές γνωστές ως τυπικές διαδικασίες λειτουργίας.

«Τα μέρη δεν θα προβούν σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων ή άλλων πολιτικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία», αναφέρεται στο έγγραφο για τις «διαδικασίες για εμπορικά πλοία».

Η συμφωνία επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, το JCC θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη κίνηση των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον στρατό της Τουρκίας για την αποφυγή επεισοδίων.

Στη συνέχεια, καθώς το σκάφος κινείται μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, θα προστατεύεται από μια ζώνη ασφαλείας 10 ναυτικών μιλίων γύρω από αυτό.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή UAV (drones) δεν θα πλησιάσει εντός 10 ναυτικών μιλίων από ένα εμπορικό σκάφος που διέρχεται από τον Θαλάσσιο Ανθρωπιστικό Διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών θαλασσών της Ουκρανίας», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου στη γείτονά της οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ώθησε περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».

Μια πηγή του ασφαλιστικού κλάδου είπε ότι οι διαδικασίες «διαβάζονται ως ένα καθησυχαστικό σύνολο κανόνων. Θα τηρήσουν όμως όλες οι πλευρές;».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News