Business & Finance Κυριακή 7/08/2022, 18:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμφραγμα στα logistics των ΗΠΑ

Μεγάλες αλυσίδες αύξησαν παραγγελίες για να χτίσουν αποθέματα, αλλά η υποχώρηση της ζήτησης αλλάζει τα δεδομένα

Έμφραγμα στα logistics των ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων της Αμερικής είναι υπερπλήρες και οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι επιβραδύνονται οι πωλήσεις ρουχισμού, ηλεκτρονικών, επίπλων και πολλών άλλων καταναλωτικών ειδών που έχουν κατακλύσει τα κέντρα διανομής ανατολικά του Λος Αντζελες. Εμπειρογνώμονες του εμπορίου έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως θα δεχθεί πλήγμα η εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ αν οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν πως θα είναι γεμάτα τα ράφια τους και τελικά παγιδευτούν σε μια επιβράδυνση της ζήτησης, ενώ θα εξακολουθούν να καταφθάνουν ογκώδεις παραγγελίες τους από την Ασία. Φαίνεται πως αυτή η ώρα έχει φτάσει για τη μεγαλύτερη αγορά αποθηκευτικών χώρων στις ΗΠΑ ανατολικά του Λος Αντζελες.

Η περιοχή αυτή που γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη και περιλαμβάνει ένα βιομηχανικό διάδρομο με 1,6 δισ. τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, που αρχίζει από τη θορυβώδη ακτή του Λος Αντζελες και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Αριζόνας και της Νεβάδας. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει, όμως, να περιορίζουν τις δαπάνες και οι χαώδεις αυτές αποθήκες κινδυνεύουν να κατακλυστούν με πολύ περισσότερα προϊόντα από όσα μπορούν να διαχειριστούν. Η κατάσταση στην αγορά αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς η πελατεία μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων, όπως η Walmart και η Best Buy, αλλά και πολλών άλλων έχει αρχίσει να μειώνει τις αγορές και να χάνει τον καταναλωτικό οίστρο που είχε στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Γενικότερα, βέβαια, οι καταναλωτικές δαπάνες στην υπερδύναμη παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά οι έμποροι λιανικής και οι προμηθευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα αποθέματα ειδών που δεν είναι πλέον στη μόδα, μιας και οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα ταξίδια, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Αν και η αμερικανική οικονομία είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται, εξακολουθούσαν να καταφθάνουν στην αμερικανική αγορά προϊόντα με πρωτοφανή ρυθμό. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι εισαγωγές σε αμερικανικά λιμάνια με τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων που χειρίζονται είδη λιανικής από την Κίνα εκτοξεύθηκαν κατά περισσότερο από 26% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα φορτία έχουν κατακλύσει το μεγαλύτερο συγκρότημα των αμερικανικών λιμανιών Λος Αντζελες – Λονγκ Μπις. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι λιμενεργάτες χειρίστηκαν περίπου 550.000 εμπορευματοκιβώτια μεγάλου μεγέθους περισσότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Μέσα στον Ιούλιο κατέφθασαν φορτία με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, είδη για τις χειμερινές διακοπές μαζί με έπιπλα για τη Walmart και πολλά άλλα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News