Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Ωφελημένες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Moody’s: Ωφελημένες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου από τις αυξήσεις των επιτοκίων

H αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους, εκτιμά η Moody’s σε ανάλυσή της.

Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας περνάνε ταχύτερα στα επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων, τα καθαρά περιθώρια τόκων αυτών των τραπεζών θα λάβουν μεγαλύτερη και πιο άμεση ώθηση απ’ ότι των τραπεζών με υψηλότερα ποσοστά δανείων με σταθερό επιτόκια και χρηματοδότησης από πηγές εκτός των καταθέσεων, σημειώνει η Moody’s.

Το νέο εργαλείο για την Προστασία Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής (TPI) είναι σχεδιασμένο για τη συγκράτηση των αυξήσεων στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από θεμελιώδεις παράγοντες. Το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του ντόμινο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και στην ενίσχυση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικών ή πολιτικών πιέσεων σε μεμονωμένες χώρες.

Η Moody’s αναμένει ότι το TPI θα ωφελήσει, όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων, τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των χωρών τους: Οι ιταλικές τράπεζες έχουν κρατικά ιταλικά ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ και οι ισπανικές 250 δισ. ευρώ σε κρατικά ισπανικά ομόλογα Βασικό ισχυρό σημείο του TPI, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ότι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε δυνητικά απεριόριστο ύψος, δίνοντας της ένα μέσο να παρεμβαίνει αποφασιστικά στην περίπτωση μεταβολών των αποδόσεων που θεωρεί «άτακτες».

Ο οίκος αξιολόγησης δεν θεωρεί τους όρους που πρέπει να τηρεί μία χώρα για να ληφθεί απόφαση αγοράς των ομολόγων της ως ιδιαίτερα περιοριστικούς καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην αξιολόγησή της για την επιλεξιμότητα. Τέλος, θεωρεί θετική την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, εφόσον αποτρέψει με επιτυχία μία αποσταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών που θα ήταν επιζήμια για τις οικονομίες και τις τράπεζες της ΕΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η αγορά ζητά «προστατευτικό» μηχανισμό στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Τι θα κάνει μετά τις 50 μονάδες βάσης – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News